Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stor musik i litet format med Agnes och Olle Lindberg på Torö

Agnes och Olle Lindberg framträdde i Torö kyrka.

Anmäl text- och faktafel

"Stor musik i litet format". Så kan man verkligen beskriva upplevelsen som vi fick den 17 juli – åter en ljuvlig sommarkväll – då vi besökte Torö kyrka för att lyssna till “musik i sommarkväll”. Torö kyrka, detta lilla vackra smycke, placerad alldeles intill vägen så att alla kan se.

Vi kom för att lyssna till paret Agnes och Olle Lindberg. Ett par som vi personligen aldrig lyssnat till i något sammanhang. Till er läsare, som inte heller visste vilka det här paret är och kanske därför inte gick till kyrkan, ni missade verkligen ett fint sång- och musikprogram!

Katarina Ruderus hälsade åhörarna välkomna. Efter klockringning börjar paret Lindberg sitt program med att på fiol och gitarr och med sång av Agnes framföra “O Rosetta”, en kärlekssång från tidigt 1600-tal av Monteverdi och i arrangemang av paret Lindberg.

Sedan hörde vi “En sommarvän” av Jeremias i Tröstlösa. Sången var glad och medryckande i sitt utförande. “Tornami a vagheggiar”, en sång ur en opera av Händel. Den framfördes lekfullt och med fin coloratursång av Agnes. “When I am Laid To Earth” av Henry Purcell. En stilla musikalisk version som speglar “när allt hopp är ute.” Här hörde vi otroligt fina nyanseringar i sången som framförs i duett.

En låt från Jämtland av Lapp-Nils, som Agnes mamma lärde henne få hon var liten. På fiol med gitarrackompanjemang spelades “Lappkungens polska”. Jag såg framför mig polskan dansas på tunet, där Agnes kanske bodde. “Ruhe sanft mein holdes Leben” ur Mozarts ofullbordade opera “Saide”, en “räddningsopera”, populär under senare delen av 1700-talet.

Sedan något helt annat. Agnes och Olle ville sjunga något av Nat King Cole. De kunde inte enas om vilken sång de skulle sjunga, så det blev ett medley. Från opera till Nat King Cole är steget inte långt, när man kan hantera sin röst som de här båda sångarna.

“Att angöra en brygga” presenterades i ett melodiöst framförande, som man nog aldrig kommer att få höra någon annan gång, underbart!

Som avslutning hörde vi i arrangemang av Agnes, “Glimmande nymf” av Bellman. Bellman vill vi ju ha med vid alla tillfällen där det bjuds på musik, inte sant? Alla sångerna i programmet var arrangerade av paret Lindberg.

En mycket trevlig kväll och en trevlig bekantskap med Agnes och Olle Lindberg.

Anna Möllerfält

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel