Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora skillnader i begravningsavgifter

Det kan skilja flera hundralappar per år i begravningsavgift mellan olika kommuner och församlingar. Från 2016 ska det dock bli en enhetlig taxa.

Annons
Jämlikt. 2016 blir begravningsavgiften enhetlig.

Vissa saker i livet kommer man inte undan, som begravningsavgiften till exempel. Men trots att vi alla har samma slutdestination så finns det stora skillnader i hur mycket olika församlingar tar ut i begravningsavgift.

I Nynäshamns kommun betalar man i genomsnitt 274 kronor om året i begravningsavgift. Det är det 50:e lägsta genomsnittet av 288 räknade (i Stockholm och Tranås är kommunen huvudman för begravningar, inte Svenska kyrkan).

Men mest relevant är att titta på själva avgiftssatsen. Avgiften dras nämligen från din inkomst. Medelvärdet i Sverige ligger på 24 öre per intjänad 100-lapp, enligt Svenska kyrkan.

I Nynäshamns församling är avgiftssatsen 25 öre, i Ösmo-Torö församling betalar man 22 öre och i Sorunda församling är avgiftssatsen 19 öre.

Tjänar du 250 000 kronor om året betalar du 600 kronor i Nynäshamn och 475 kronor i Sorunda. I Övre Älvdals församling hade du betalat 1 900 kronor (76 öre).

Dessa skillnader i begravningsavgift ska utjämnas när Svenska kyrkan inför en enhetlig avgift från 2016.

Annons