Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Storbrand kunde blivit katastrof

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Över 100 brandmän slet hårt för att bekämpa storbranden på raffinaderiet i Nynäshamn 1956. Deras insats räddade staden från en katastrof.

Annons

En cistern fylld med 12 500 000 liter råolja rämnade och brinnande olja spred sig över ett stort område. Röken låg tjock över staden. Måndagen den 30 januari 1956 utbröt den stora brand på oljeraffinaderiet som det än i dag talas om i Nynäshamn.

Över 100 brandmän kallades till platsen. Brandkåren i Nynäshamn fick förstärkning från Stora Vika och Stockholm. De utförde ett livsfarligt arbete, men ingen kom till allvarlig skada.

Vid sidan av att bekämpa den brinnande oljan var brandmännen tvungna att hantera isande kyla. Under natten var temperaturen minus 23 grader. De slangar som brandkåren från Stockholm hade med sig blev så hårda i kylan att de inte gick att använda. Lyckligtvis kunde de låna utrustning av männen från Stora Vika.

Släckningsarbetet blev lyckosamt och tack vare det undveks en katastrof. Brandkårerna belönades efteråt av Nynäs Petroleum.

För Nynäs Petroleum var branden naturligtvis ett hårt slag. Men skadorna blev mindre än man först hade befarat. Uppbyggnadsarbetet sattes i gång i stort sett omedelbart.

Fler nyheter från 1956

Befolkningen på Utö och Ornö fick under en vintervecka leva på djupfryst fisk och konserver. I affären på Utö var diskarna tomma. På grund av att isen var så tjock var det svårt att leverera mat. Men till slut kom isbrytaren Poseidon till undsättning.

Baddräkterna sålde slut hos AB Axel Ericson i Nynäshamn, i alla fall de mest populära modellerna. Sommaren var varm och många turistbesök satte extra fart på kommersen.

Poliser i Nynäshamn kallades in för att tjänstgöra i Stockholm när Storbritanniens drottning Elisabeth II var på besök. Hon hade sin ”lillprins” Charles med sig.

En oljetanker som i oktober skulle från Mellanöstern till raffinaderiet i Nynäshamn hade maximal otur och hann inte igenom Suezkanalen. Kanalen stängdes på grund av Suezkrisen – ett krig med Israel, Storbritannien samt Frankrike på den ena sidan och Egypten på den andra. Oljetankern fick runda Afrika och kom fram i mitten av december.

NP:s chefredaktör Gunnar ”Gno” Norberg avled. Han hade haft arbetet i 25 år – sedan 1931. Ny chefredaktör blev Bertil ”Berto” Johansson.

Nynäshamn gästades av två verkliga celebriteter – statsminister Tage Erlander (S) och sångerskan Alice Babs.