Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stressa inte genom livet

 
NP:s ung-redaktion
Visa alla artiklar

Snabba förändringar i samhället kan vara en viktig orsak till att många känner sig stressade. Ett sätt att hantera det är att fokusera på sådant som verkligen är viktigt för en själv, skriver NP:s ung-redaktion.

Varje dag vaknar vi och kliver upp ur sängen, förbereder oss för dagen och går till skolan, jobbet, eller utför saker vi enligt samhället ska göra. Ofta är vi hemifrån hela dagen för att tjäna pengar eller skaffa oss en utbildning. Eller så är vi hemma och har ångest över att vi inte dammsugit sovrummet och plockat undan sakerna i det där skåpet, eller hur? Dag för dag går förbi oss, men är det verkligen så vi ska leva?

Idag är stress och utmattning den största anledningen till varför människor sjukskriver sig, vilket inte är så konstigt med tanke på att kraven och förväntningarna på att vi ska hinna med allt som ska göras och samtidigt lyckas, är höga. Lite tidspress kan vara nyttigt så att vi får saker gjort. Men när allt fler av oss konstant blir utbrända så måste något vara fel. Problemet är att det är svårt att ändra på det här då tekniken utvecklas, nya yrken tillkommer och trycket av att samhället måste förändras endast blir högre. Jag tror att första steget till ett hälsosammare liv ligger hos en själv.

Om du är någon som vill prestera högt och alltid känner någon form av stress, så ställer jag dig frågan: ”Vad händer om du inte lyckas?”. Kanske blirkonsekvensen stor men med stor sannolikhet så är det inte hela världen om det inte går riktigt som du vill. Varför oroa dig och stressa i onödan? Ta en stund till att andas och slappna av, det är okej. Använd dig av avslappningsövningar eller ta ledigt ibland och gör något du tycker om, se till att leva medan du har chansen och möjligheten! Oroa dig istället över saker som verkligen, verkligen spelar roll, som din familj och din hälsa.

Jag förstår att det är svårare än vad det låter, vardagen måste ju gå ihop och det är inte ofta man kan skapa tid till att sitta och göra ingenting. Du kanske har barn som du måste styra varje morgon och ett viktigt arbete inne i Stockholm som du måste hinna hem ifrån varje kväll i rusningstrafik för att laga middag. Eller så kanske du går i skolan där du måste plugga hela tiden för att lyckas, samtidigt som du vill träna, hinna med dina intressen och träffa dina vänner. Du kanske till och med har tid över om dagarna, men lever med konstant ångest så att orken inte finns där. Hur ditt liv än ser ut har du definitivt sagt orden ”jag har inte tid” några gånger. Men om det är tillräckligt viktigt så kan tid finnas. Det handlar om att ta det lugnt och prioritera. För din egen skull, försök. Stressmoment finns överallt och kommer att påverka dig livet ut. Så om du aldrig kopplar av och tar hand om dig själv, vad är det då för liv du lever?

Ellinor Lagerberg