Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sunnerbyhus lovade befolkningsökning

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

I Sunnerby byggdes de första kedjehusen som lovade utveckling och befolkningstillväxt i Sorunda. 1966 var också ”pop” ordet på allas läppar och terylenbyxorna ett riktigt modeplagg.

Annons

Att ungdomskulturen växte sig stark under 1960-talet syns tydligt i NP år 1966. Tidningen är full av ungdomsmode, ungdomssport och bildreportage från popkvällar.

En konstisbana på Estö IP stod högt på önskelistan bland invånarna, och 1966 sattes en ”Isbanebarometer” upp på en husvägg i korningen Fredsgatan/Centralgatan så att allmänheten skulle kunna se hur mycket pengar som hade kommit in efter insamlingar och donationer (NP 11/3, se nedan). NIF stod för insamlingen.

Bostadsbristen hade varit stor länge. Men det byggs och byggs. Ett exempel är kedjehusen i Sunnerby. NP var på besök när det första visades upp. I etapp ett skulle 55 hus byggas, och sedan ytterligare 20. För ett genomsnittshus i det nya området fick man ge 103 100 kronor. ”Med detta Sunnerbyområde har Sorunda tagit ett stort steg i utvecklingen och man kan påräkna att den förut minskande befolkningssiffran nu kommer att antaga en stigande kurva” skriver NPs reporter ”EHA.

Även på andra håll byggdes det. Eller planerades. I Backluraområdet i Nynäshamn planerades en ny stadsdel med 700 lägenheter (NP 1/2), och på nuvarande Vikgatan byggdes 15 radhus (NP 18/3).

Mer från 1966

Nynäshamns stad lät landstinget köpa 18 767,8 kvadratmeter av kvarteret Nornan. Där byggdes sedan det nya annexsjukhuset. Planen var att det skulle vara klart 1969.

Natten till 9 februari slogs köldrekord i Nynäshamn med -33,5 grader. Stadens vattenverk började mäta väder 1953 (NP 11/2). Stockholm hade den lägsta köldnoteringen sedan 1871: -25,5 grader.

Nynäshamn firade 20 år som stad med ”Lions City-fest” i ett bilfritt centrum 20-21 maj. Skådespelaren Carl-Gustaf Lindstedt var på plats med en show .

Vid 19-tiden torsdagen den 28 april rasade en del av Torövägen som förbinder Torö med Svärdsö. Omkring 200 meter av vägbanan släppte och sjönk ner i vattnet i Norrskogsviken. Strax före raset hade Toröbussen passerat och kringboende varnade kommande bilister. Första bilen stoppade bara några meter från raskanten (NP 29/4). En ”flytande landsväg” i form av en 80 meter lång pontonbro byggdes sedan av militären (NP 6/5).

NP hade i augusti 1966 för första gången radio- och tv-sidor (NP 23/8).

Per Oscarsson klär i av sig i bara kalsongerna och föreläser i sexualkunskap i programmet Hylands hörna, varvid en folkstorm utbryter.

Telefonkatalogen för Stockholm vägde 4 kilo.