Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sunnerbyhus lovade befolkningsökning

Artikel 46 av 93
NP 90 år
Visa alla artiklar

I Sunnerby byggdes de första kedjehusen som lovade utveckling och befolkningstillväxt i Sorunda. 1966 var också ”pop” ordet på allas läppar och terylenbyxorna ett riktigt modeplagg.

Annons

Att ungdomskulturen växte sig stark under 1960-talet syns tydligt i NP år 1966. Tidningen är full av ungdomsmode, ungdomssport och bildreportage från popkvällar.

En konstisbana på Estö IP stod högt på önskelistan bland invånarna, och 1966 sattes en ”Isbanebarometer” upp på en husvägg i korningen Fredsgatan/Centralgatan så att allmänheten skulle kunna se hur mycket pengar som hade kommit in efter insamlingar och donationer (NP 11/3, se nedan). NIF stod för insamlingen.

Bostadsbristen hade varit stor länge. Men det byggs och byggs. Ett exempel är kedjehusen i Sunnerby. NP var på besök när det första visades upp. I etapp ett skulle 55 hus byggas, och sedan ytterligare 20. För ett genomsnittshus i det nya området fick man ge 103 100 kronor. ”Med detta Sunnerbyområde har Sorunda tagit ett stort steg i utvecklingen och man kan påräkna att den förut minskande befolkningssiffran nu kommer att antaga en stigande kurva” skriver NPs reporter ”EHA.

Även på andra håll byggdes det. Eller planerades. I Backluraområdet i Nynäshamn planerades en ny stadsdel med 700 lägenheter (NP 1/2), och på nuvarande Vikgatan byggdes 15 radhus (NP 18/3).

Mer från 1966

Nynäshamns stad lät landstinget köpa 18 767,8 kvadratmeter av kvarteret Nornan. Där byggdes sedan det nya annexsjukhuset. Planen var att det skulle vara klart 1969.

Natten till 9 februari slogs köldrekord i Nynäshamn med -33,5 grader. Stadens vattenverk började mäta väder 1953 (NP 11/2). Stockholm hade den lägsta köldnoteringen sedan 1871: -25,5 grader.

Nynäshamn firade 20 år som stad med ”Lions City-fest” i ett bilfritt centrum 20-21 maj. Skådespelaren Carl-Gustaf Lindstedt var på plats med en show .

Vid 19-tiden torsdagen den 28 april rasade en del av Torövägen som förbinder Torö med Svärdsö. Omkring 200 meter av vägbanan släppte och sjönk ner i vattnet i Norrskogsviken. Strax före raset hade Toröbussen passerat och kringboende varnade kommande bilister. Första bilen stoppade bara några meter från raskanten (NP 29/4). En ”flytande landsväg” i form av en 80 meter lång pontonbro byggdes sedan av militären (NP 6/5).

NP hade i augusti 1966 för första gången radio- och tv-sidor (NP 23/8).

Per Oscarsson klär i av sig i bara kalsongerna och föreläser i sexualkunskap i programmet Hylands hörna, varvid en folkstorm utbryter.

Telefonkatalogen för Stockholm vägde 4 kilo.