Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Susanne Fredriksson: Mörkret skall flykta snart – tack till er som hjälper till att sprida ljus

Som mångårig körsångare har julen för mig alltid varit starkt förknippad med musiken – de söta barnsångerna, de vackra visorna och de stämningsfulla psalmerna. Musikstyckena är de samma år från år, men beroende på vad som händer i livet och i samhället väcker de olika känslor och tankar varje jul.

I år är det oundvikligt att tänka på den pågående pandemin när jag hör strofer som “Adventstid, kom till mitt ensamma hus” eller “Jul, jul, strålande jul, sänk dina vita vingar … över de släkten som gå till ro, över de ungas dagande bo!”

I den tid som så starkt är förknippad med gemenskap får vi i år inte vara tillsammans, inte mötas över generationsgränser och dela invanda traditioner eller bjuda in en självvald familj av vänner och skapa nya.

Året har för många inneburit sorg och oro; för liv och hälsa, för ekonomi och framtid. Och som alltid när vi blir rädda och känner oss maktlösa förvandlas rädslan hos en del till ilska. Synpunkterna kring vad andra individer eller grupper gör eller inte gör har under året haglat, inte minst på sociala medier. Sanningen är nog att de allra flesta gjort och gör sitt bästa, i en tid när ingen suttit på facit. Butiksägare och krögare som kämpat för att hålla liv i sina verksamheter och fortsätta erbjuda sina anställda jobb, yngre som sett social tillhörighet och framtidsplaner falla, äldre och riskgrupper som fått göra enorma uppoffringar, alla som trots risk att själva bli sjuka gått till sina arbeten i skola, förskola, vård, omsorg och andra samhällsviktiga funktioner.

Låt oss inför julhelgen lägga fokus på och tacka alla som under det här året agerat med omtanke om andra! Trots att vi i mycket är fysiskt åtskilda befinner vi oss tillsammans i denna omvälvande tid och hur vi bemöter varandra är avgörande för hur vi upplever den, hur vi kommer ur den och hur vi kommer att minnas den. Vi på NP vill rikta ett särskilt varmt och innerligt tack till alla er som bidragit till Julens hjältars insamling till NP-kassen! Julen blir annorlunda, men tillsammans kan vi sprida ljus.

Jag loggar ut med en annan klassisk strof i öronen – “Mörkret skall flykta snart, ur jordens dalar!”

Ha en riktigt God jul, hur du än tillbringar den!