Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Suveränt föredrag med Maria Landin om gamla tiders brott och straff

Maria Landin berättade om historiska brott och straff på Södertörn, i fattigstugan i Sorunda.

Anmäl text- och faktafel

I fattigstugan i Sorunda kunde man fredagen den 2 augusti lyssna på ytterligare ett föredrag hållet av Maria Landin. Denna gång var det om “Brott och straff” på Södertörn.

Tillsammans med Anders Numan och Björn Öberg, vilka är medförfattare till Marias bok med samma titel, har man forskat i domböcker och dylikt och vaskat fram fakta om människor som för flera hundra år sedan begick olika slags brottsliga handlingar.

En gång i tiden låg domstolen/häradsrätten för vårt område vid Sotholmen vid Landfjärden. I sina efterforskningar hade författarna tagit fram ett antal fall där Maria nu vid föredraget kunde återberätta vad som föranlett tingsförhandlingen. Kanske för nutidens människa ganska triviala saker men som vid den tiden ansågs mycket grova.

Vid många brott utdömdes dödsstraff. Avrättningsplatsen för vårt område låg vid “Galgstenen” på Jordbromalm. Utan att återge flera detaljer från det faktaspäckade föredraget vill jag bara ha sagt att Maria Landin är en otroligt duktig berättare, som i vart fall i detta ämne trollband den hänfört fulltaliga lyssnarskaran i fattigstugan.

Arrangemanget var anordnat av Sorunda hembygdsförening.

Max Möllerfält

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel