Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svårt att hitta rätt när enskilda avloppslösningar måste åtgärdas

På Södertörn pågår avloppsinspektioner för fullt och många fastighetsägare blir ålagda att åtgärda sina undermåliga anläggningar. Förutom att det kan bli väldigt kostsamt, är det svårt för gemene man att veta vad man ska anlägga i stället för det man har. Inspektörerna kommer inte med några tips. Men det finns hjälp att få.

Annons

Cecilia Moberg och hennes sambo Erik Borg bor i Väggarö, Sorunda. För en tid sedan kom inspektörer från Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund, SMOHF, för att granska parets avloppsanläggning och hur reningen fungerar. På fastigheten finns ett infiltrationssystem, som inte längre uppfyller de krav som ställs på rening.

– Vi har bott i huset sedan januari i år, berättar Cecilia Moberg.

– Huset är från 1990 och det har inte gått att få fram några handlingar om avloppsanläggningen, förutom att den finns med i bygglovshandlingarna.

Läs mer om avloppsinventeringen i Sorunda här.

Enligt inspektörerna finns inga dokument som visar att det ens finns ett tillstånd för avloppssystemet. Inte heller på kommunen har man lyckats hitta det. Men enligt husets förra ägare är anläggningen slutbesiktigad och godkänd. Vid inspektionen fann inspektörerna flera brister som måste åtgärdas på ett eller annat sätt. Bland annat att infiltrationsbädden troligen är igensatt och att anläggningen ligger under infarten till carporten.

– Så får det inte vara, säger Cecilia Moberg. Det får inte vara någon belastning där avloppet går fram.

Hon säger att hon och sambon inte har något emot att ett bristfälligt avloppssystem måste åtgärdas.

– Självklart ska man inte släppa ut skitigt vatten!

Men hon efterlyser mer detaljerad information från dem som inspekterar. De berättar inte vilka åtgärder som ska vidtas, bara att de ska genomföras.

– Det är svårt för oss att veta vad som ska åtgärdas, säger Cecilia Moberg.

På SMOHF säger Stefan Engblom, chef för landsbygdsavdelningen, att inspektörerna i möjligaste mån ska komma med råd och tips inom ramen för sin myndighetsutövning. Det vill säga de kan ge förslag på vart man kan vända sig och även berätta att det finns olika typer av anläggningar.

– Vi har en särskild VA-rådgivare i sådana här frågor, Maria Jaki Borg och hon sitter för närvarande i Nynäshamn, säger Stefan Engblom.

– Till henne kan man vända sig om man vill ha råd om sin avloppsanläggning, och Maria är kunnig och insatt i vad som krävs.

Enligt Stefan Engström går det också att finna råd och tips på Haninge kommuns hemsida, haninge.se , under sökordet ”VA-rådgivning”. Varje år hålls även informationsmöten i de olika kommunerna, där berörda får all viktig information om avloppsanläggningar. Mötena annonseras i lokalpressen och berörda får även brev hem.