Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sverigefinnarnas dag firades med folksånger och tårtkalas

På Sverigefinnarnas dag firande Finska föreningen i Nynäshamn med tårta och allsång till dragspelsmusik.

Sedan 2011 firas sverigefinnarnas dag den 24 februari, som var folklivsforskaren Carl Axel Gottlunds födelsedag. År 2012 tog Svenska akademin med dagen i svenska almanackan som officiell märkesdag för sverigefinnarna. Man vill med dagen uppmärksamma den finskspråkiga minoritetens existens samt väcka majoritetsfolkets intresse för den sverigefinska kulturen.

Finska föreningen i Nynäshamn firade dagen med tårtkalas och allsång till dragspelsackompanjemang. Ett tjugotal medlemmar träffades i ABF:s lokal på Skolgatan 1 för att sjunga tillsammans. Under årens lopp har föreningen samlat ihop så många folksånger och visor så att pärmen är proppfull.

Varje söndag sjunger man två timmar tillsammans. När man har sjungit genom hela pärmen börjar man om igen. Sångerna handlar om folklivet i Finland, kärlek, längtan, sorger och glädje.

Genom den gemensamma sången upplivar man sina gamla ungdomsminnen.

Marjatta Kärki, Finska föreningen

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel