Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Tack Nynäshamn för allt stöd”

De asylsökande som bor på Nicksta camping berättar om sin beundran för polisens arbete och sin tacksamhet till nynäshamnarna, som med sin medmänsklighet har gjort stort avtryck.

– Hej! Välkommen hit! Vi väntar på några till. Vi är många som vill tacka Nynäshamn och polisen för allt stöd vi har fått, säger Saad Mushtaq på svenska.

Man skulle kunna tro att Saad Mushtaq var inkallad som tolk. Men det är han inte. Han kom från Irak till Nynäshamn och Nicksta i september förra året. Sedan dess har han studerat svenska, lyssnat mycket på radio och tv, och spenderat mycket tid på biblioteket för att lära sig språket.

– Ni har ett mycket fint bibliotek. Hemma i Irak riskerar man livet om man besöker biblioteket, säger han.

Han, liksom de andra på Nicksta, är imponerade av polisen som lyckades avstyra attentatet då 14 personer greps utrustade med påkar, knogjärn, järnrör och yxa vid Nynäsgårds station i måndags. De är också mycket tacksamma mot Nynäshamns kommun, volontärer och nynäshamnare som via besök, telefonsamtal och sociala medier har visat sitt stöd.

Sam Sam från Syrien berättar att han blev så rörd av all omtänksamhet att han författade ett tackbrev. Tack vare polisens professionalitet känner vi oss trygga här, säger han.

Själva var de inte så medvetna om vad som hände. Polisen kom under kvällsfikat och berättade att de skulle göra en insats och bad dem låsa om sig.

– Vi hörde på nyheterna vad som hade hänt, säger Sam Sam.

– Vi vet att saker kan hända, och att det har gjort det på flera håll. Men vi är inte rädda. 90 procent av oss är vuxna människor med militär utbildning.

Sedan attentatet har Migrationsverket ökat bevakningen av asylboenden i Stockholmsområdet. Hur länge den kommer att pågå är inte klart.

De boende vill framhäva att det över lag är mycket lugnt på Nicksta. Det tackar de volontärerna för. Att de ger så mycket av sin tid och energi för att hjälpa till med kläder, leksaker till barnen och fika varje kväll betyder allt. Det är som att få en familj till, säger Sam Sam.

Många som flyr krig är oroliga, under press, arga, ibland deprimerade av sina upplevelser och saknaden av familjen.

– Vi har utbildning och vill inget hellre än att arbeta. Att då vänta på besked dag ut och dag in, utan information från Migrationsverket, är frustrerande, säger Sam Sam.

Men fikastunderna varje kväll, där man får vara tillsammans och prata, fungerar som en ventil och inger hopp.

– Det visar att vi är välkomna hit, vilket inte är någon självklarhet. Och för det är vi djupt tacksamma, säger han.