Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Taxi fick smuggelkörning

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Carl-Olof Zetterman i Grödinge har hört av sig till NP om en smugglingshistoria från 1930-talet.

Annons

Smugglingshistorien i Rangsta 1937 som NP berättade om den 24/2 engagerade. Och fler historier finns ...

Carl-Olof Zetterman i Grödinge hörde av sig till NP med en historia som kommer från hans far, som tillsammans med sin bror drev en bilstation vid Rosenhill i Grödinge på 1930-talet.

En sen kväll i november (troligtvis omkring 1937-1938) fick fadern en hämtning vid Rangsta. Han for dit och möttes av två välklädda herrar som uppgav en restaurang i Stockholm som mål för resan, berättar Carl-Olof Zetterman i ett mejl till NP.

Färden gick via slingrande vägar genom Sorunda, Sorundamalm via Grödinge mot huvudstaden.

– När man kom fram till slutdestinationen ombads han avvakta på gatan eftersom man hade ett kort ärende in och sedan hade för avsikt fara vidare. Det var redan då en långkörning som tycktes lönsam för en droskchaufför från landet, berättar han.

Färden gick vidare till nästa restaurang och snart började Carl-Olof Zettermans far ana anledningen till kvällens färd. Detta stod i konflikt med hans personliga övertygelse som helnykterist och aktiv frikyrkoman. Därför ville han försöka påkalla ordningsmaktens väktare i storstaden. Men denna stockholmsnatt fanns ingen polis att uppbringa där han befann sig.

– Han kände sig allt mer orolig ju längre tiden gick och ju fler ställen som besöktes. Ett beslut måste tas. Till slut hade han fått nog, och körde iväg efter att ha lämnat av männen vid nästa stopp. Han struntade i betalningen men behöll en god historia!