Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Telegrafverkets personal firade

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Oroligheterna i Europa märktes även i Nynäshamn 1938. Insamlingar till stöd för den spanska regeringen och mot nationalisterna genomfördes. Och Telegrafverket firade sina 25 år i köpingen.

Annons

Det spanska inbördeskriget gjorde 1938 sig påmint även i Nynäshamn. Insamlingar till stöd för den lagliga regimens kamp mot nationalisterna och fascisterna i Spanien genomfördes och den 21 januari redovisade Nynäshamns lokala Spanienkommitté i NP att en rad fackförbundsavdelningar tillsammans hade samlat ihop 2 547 kronor och 90 öre. Stöd Spaniens kämpande folk! deklamerade kommittén.

”Ett förnämligt byggnadskomplex”. Det slog NP fast den 18/2 och syftade då på Telegrafverkstädernas nya kontorsbyggnad, som invigdes i februari och som ägnades åtskilliga spaltmillimeter i tidningen. Arkitekt var Yngve Ahlbom.

25-årsjubilerande Telegrafverket hade också ett finger med i spelet när Nickstabadet anlades. Telegrafstyrelsen vände sig till regeringen för att få tillstånd att skänka 10 000 kronor till anläggandet av ett friluftsbad vid Nickstaviken. ”Möjligheterna till kallbad i Nynäshamn äro trots köpingens läge i havsbandet, mycket begränsade”, påpekar styrelsen för regeringen.

Efter valet i september stod det klart att Socialdemokraterna skulle få 20 mandat i Nynäshamns kommunfullmäktige. Högern fick 2 mandat, Socialisterna 2 och Samlingslistan 1.

Andra nyheter från 1938

Astrid Kindstrand blev Sveriges första kvinnliga nyhetsuppläsare i radio den 6 april, vilket ledde till en folkstorm av protester.

Österrike invaderades av tyska trupper den 12 mars. Dagen efter proklamerade Adolf Hitler att Österrike är en del av det Tyska riket.

En stor organiserad förföljelse mot judar genomförs i Tyskland och under den så kallade Kristallnatten den 9 november förstörs judisk egendom, affärer och synagogor i hela Tyskland av SA-trupper.