Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Televerkstaden i strejk

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Tidningen 30-årsjubilerar, strejk utbryter på Televerkstaden och Stadsparken invigs. Det är några av de händelser som 1955 bjöd på.

Annons

Fler bilder, mer lokalt material, och byt ut det omoderna tidningshuvudet. Det var tre åsikter från läsekretsen när NP 30-årsjubilerade och frågade folk vad de tyckte om tidningen (NP 11/1).

Telefacken tog ut sina medlemmar i strejk efter midsommar, bland annat många hundra på Televerkstaden i Nynäshamn (28/6). Nynäshamn blev riksbekant genom storstadstidningarnas besök.

NP:s rapportering ger oss i dag en inblick i tiden. När facket var på plats för att dela ut strejkunderstöd intervjuades Berndt Pedersen, förrådsarbetare på Televerkstaden. Han hade normalt en veckoinkomst på 182 kronor, nu fick han 66 kronor i understöd i veckan.

– Det är inte mycket att röra sig med i dessa tider. Jag har en pojke på 3 år och en flicka på 7. Båda är matfriska och bara mjölken slukar en god del av understödet. Jag betalar 20:80 i veckan i hyra, säger han till NP.

Strejken var inte över förrän i slutet av oktober. Då fick vissa lönegrupper 8,5 procents lönepåslag (NP 28/10).

Nynäshamn fick också en ny park, Stadsparken, som högtidligt invigdes den 4 september. 2 000 personer var då på plats!

Fler händelser 1955

Den gamla gotlandsbåten ”Tjelvar” blev ungkarlshotell i Västerås (NP 25/3).

Sommaren var mycket varm. 3 miljoner liter vatten konsumerades en måndag i värmeböljan rapporterade NP (15/7). ”Turistsnusk stänger Ringvägen” var rubriken den 16/8. Den varma sommaren hade lockat många besökare – som inte skötte sig.

Det var lugnt i Nynäshamn när den svenska motboken avskaffas efter 40 år, rapporterade NP under rubriken ”Rusch på hotellet och Systemet men öde och tomt i polisfinkan” (4/10).

Svenska folket röstade i en folkomröstning nej till högertrafik. I Nynäshamn röstade 78,3 procent ja till fortsatt vänstertrafik, i riket var siffran 82,9 procent. Högertrafik infördes ändå 1967.

Stora Vika skola togs i bruk hösten 1955.

Staden köpte mycket privat mark i Nynäshamn under hela året, bland annat av konsul Johnson så att Kullstabron kunde byggas ut. Den gamla smala bron var den enda infarten till Nynäshamn.

Nynäshamn hade inte tidigare haft någon egen bensinstation med Nynäsbensin. Den 26 november öppnades den första, i hörnet Centralgatan/Nynäsvägen (NP 25/11).

Den 20 december inträffade en olycka på Nynäs oljeraffinaderi, där två personer dog (NP 23/12).