Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Teli blev en del av Ericsson

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

1993 sålde Telia sin egen tillverkningsindustri Teli i Nynäshamn till Ericsson. Förhoppningen var att Teli skulle få nya möjligheter att utvecklas.

Annons

Utvecklingen i Nynäshamn fick en enorm skjuts då Telgrafverket 1913 flyttade hit sin tillverkningsindustri från Södermalm. 1993 fyllde Teli i Nynäshamn 80 år.

Jubileumsåret blev omvälvande. I september blev det klart att Televerket (som nyligen hade bolagiserats och bytt namn till Telia) skulle sälja tillverkningsindustrin Teli till den internationellt inriktade svenskägda koncernen Ericsson. Inom Teli arbetade då 1 350 personer, varav 834 i Nynäshamn.

Telis vd Benny Ström var positiv till affären.

– Jag tror personligen att våra investeringar i nya produkter kommer att ge en snabbare utdelning inom den internationella Ericsson-koncernen, sade han.

Ericssons koncernchef Lars Ramqvist var också nöjd med affären.

– Teli är ett välskött företag och blir ett positivt tillskott.

Däremot var personalen lite orolig. Statsanställdas Förbunds representant Ulla Olovsson sade:

– Vi kräver att Ericsson tar tillvara den kompetens som finns i Nynäshamn. Det kan inte vara meningen att man ska köpa upp en konkurrent och sedan lägga ned verksamheten.

Fler nyheter från 1993

En man från Nynäshamn dog den 20 juli, under en fångtransport från Hallfängelset till en psykiatrisk klinik i Västervik. Han låg framstupa på golvet i en VW-buss, fängslad till händer och fötter. Tre av de fyra fångvaktarna dömdes i december till böter för att ha begått tjänstefel under transporten. Amnesty International riktade hård kritik mot Sverige och menade att mannens död var ett brott mot de mänskliga rättigheterna.

Eftersom skolorna skulle ta över ansvaret för 6-åringarna började Nynäshamns kommun planera avvecklingen av en rad förskolor. På nedläggningslistan hamnade Bragegården, Barken, Kroken, Römossen och Nicksta (som var nedbrunnet men evakuerat till lokaler på Svedviksvägen).

I Nynäshamns kommunfullmäktige fick flera stolar stå tomma, när alla ledamöter som representerade missnöjespartiet Ny Demokrati hoppade av.

De populära TV-karaktärerna Ronny och Ragge var med i en reklamkampanj för Försäkringskassan. Men när Försäkringskassans dag anordnades i Nynäshamn vägrade den lokala personalen att sätta upp affischer med de fiktiva raggarna.

Som en följd av att det kom många flyktingar från det sönderfallande Jugoslavien fick Nynäshamn nya invånare som bidrog med kunskaper av skilda slag. En av dem var Prvan Andonov, som hade varit volleybolltränare på elitnivå i Bosnien. Nu tog han över Nynäshamns VK:s herrlag.

Tjeckoslovaken delades upp i två stater – Tjeckien och Slovakien. Till skillnad från i Jugoslavien skedde processen i fredligt samförstånd.

Maastrichtavtalet trädde i kraft och EG ombildades till EU. Sverige, Finland och Österrike inledde förhandlingar om medlemskap i unionen.