Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Telikontor ska bli hyresbostäder

Ericssons före detta vita kontorshus vid Industrivägen i Nynäshamn ska byggas om till hyresbostäder. Den nya fastighetsägaren, RSS Nordic Holding AB, vill nu förverkliga utvecklingstankarna som har funnits för dessa tidigare industrihus en längre tid, men som ännu inte har förverkligats.

Annons

Fastighetsaffären mellan RSS Nordic Holding och fastighetens tidigare ägare Nynäshamns Business Park blev klart för två veckor sedan.

– Så snart detaljplanen och bygglovet är klara kommer vi att bygga hyreslägenheter i dessa tre huskroppar, säger projektledare Peter Alm på RSS Nordic Holding och pekar på de vita kontorshusen som har stått outnyttjade en längre tid.

Håller Nynäshamns kommuns tidsuppskattning för detaljplaneändringen kan bygget dra i gång i slutet av nästa år, tror han.

– Vi hoppas att det finns möjlighet att snabba på processen, eftersom vi helst skulle vilja börja bygga direkt. Men samtidigt måste man respektera de regler och processer som finns, säger Peter Alm.

Bolagets affärsnisch är att bygga små lägenheter. Därför ska de flesta lägenheterna bli ettor och tvåor. Ett antal små trerummare ska också inrymmas i husen.

– Vi har sett behovet av små lägenheter i de flesta expansiva städer. Små lägenheter som hyresgästerna har råd att bo i behövs exempelvis för ensamstående, för äldre, för små familjer och för unga. Genom att gå ner i storlek men ändå ha hög kvalitet har vi utvecklat ett väldigt attraktivt koncept, säger Peter Alm.

Fasaden till det äldsta kontorshuset är skyddad enligt särskilda bestämmelser. Bolaget diskuterar nu med Nynäshamns kommun möjligheter till ändringar och om kommunen tillåter att man bygger balkonger på husets baksida och de två andra kontorshusens baksidor som vetter mot Sjötelegrafens köpcentrum.

De tre huskropparna har en väldigt bra byggnadsteknisk kvalitet, säger Peter Alm som berömmer det äldsta kontorshusets stilrena utformning.

– De har bärande ytterväggar och genomgående pelarsystem, vilket gör att det i princip bara är att riva innerväggarna och sätta in nya mellanväggar. Vi arbetar med ett träsystem från bland annat Norska Moelven som är energisnålt, har hög kvalitet och går att bygga snabbt. Vår byggmetod ska minimera tiden från byggstart till dess att första hyresgästen kan flytta in.

Tanken är att även bygga tre nya flervåningshus med hyresrätter mellan kontorshusen och den gamla brandstationen. Husen ska byggas i trä.

Kvarterets parkeringsplatser planeras att byggas under jorden.

– Vi tror på Nynäshamn. Det är en stad som expanderar, tack vare motorvägen och förbättrade pendelförbindelserna. Det är bara en tidsfråga innan fler upptäcker hur fantastiskt det är. Jag som kommer utifrån ser här en fantastisk skärgårdsstad med närhet till Storstockholm, säger Peter Alm.