Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Terapihunden Lucky besökte PRO i Ösmo

Det var ovanligt glest med besökare när PRO i Ösmo hade sitt senaste medlemsmöte.

Inga-Britt Brage hälsade medlemmarna välkomna till PRO Ösmos månadsmöte den 11 mars och konstaterade att det var få som kommit, bara ett 30-tal. Coronaviruset avskräcker många från att ge sig ut. Vi följer nogsamt myndigheternas rapporter och rekommendationer.

Hon berättade sedan om Villaföreningens planer för 6 juni i Ösmo centrum, där vi bland många andra föreningar ingår. Hon nämnde att för vårt 60-årsjubileum har vi valt församlingshemmet i Ösmo detta med hänsyn till hyres- och andra kostnader. Datum för evenemanget blir den 14 november. Detaljplaneringen är ännu inte klar.

Efter att ha kontrollerat om någon är allergisk mot hundar hälsade hon Eva Almgården och hennes femåriga terapihund Lucky välkomna. Lucky är en gräddvit labradoodle – en korsning av labrador retriever och pudel – andra färger förekommer också. Hon fortsatte att berätta om Lucky. Tillsammans blev de ett diplomerat terapihundsteam år 2017. Lucky älskar människor, att göra tricks och att bara vara med och låta sig klappas. Teamet har besökt äldre både på äldreboende och i hemmet. Eva har dessutom yrkeserfarenhet av unga med neuropsykiatriska handikapp och människor med tandvårdsrädsla då hon har arbetat som specialisttandläkare.

Det finns många positiva effekter av umgänget med en social terapihund, såsom ökad motivation till att röra på sig, att fokusera mer på hundens följsamhet än på sig själv, viljan att träna utvecklas och ökar, exempel genom att kasta boll till hunden. Man känner sig behövd genom att ge mat, omtanke och sköta hunden, man får ett ökat självförtroende, ångest och oro minskar. Minnet stimuleras, vilket är vanligt inom demensvård, då barndomsminnen kommer tillbaka, man minns den hund man haft, boenden etc. Att känna acceptans är viktigt - hunden tycker om den man är utan förbehåll.

Hon följer Socialstyrelsen regelverk som gäller när hundar används i vård och omsorg och nämner bland annat att sekretessen är mycket viktig. Även för hunden finns riktlinjer. Före ett besök hos någon måste hon informera sig om regelverk och andra förhållanden såsom allergiföreskrifter, om någon inte tycker om hundar. Eva avslutade med att medlemmarna fick ställa frågor. På frågan om det finns allergifria hundar svarade Eva, att det inte finns hundar eller hundraser som är helt allergifria. Hur allergivänlig en hund är skiljer sig mer mellan individuella hundar än mellan hundraser. Därför kan det hända att man tål en specifik hund men inte en annan hund av samma ras. Hon tackades med en bukett tulpaner av Inga-Britt.

Inga-Britt informerade slutligen om mötesplanering för den närmaste tiden och poängterade att det snabbt kan ändras på grund av coronavirusets framfart. Nästa medlemsmöte är den 15 april. Om någon aktivitet ställs in skriver vi det på hemsidan samt sätter upp lappar i fönstret på Träffpunkten. Inga-Britt avslutade mötet med att tacka köksgruppen för de fantastiskt goda smörgåsarna.

Ulla Laiho, PRO Ösmo

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel