Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidig arbetarkamp tas upp i ny e-bok

Patrik Olofsson har skrivit en bok om Nynäshamns tidiga arbetarrörelse. I fokus står Sven Linderot, som var glasbruksarbetare och fackföreningsledare i Nynäshamn innan han blev Sveriges kommunistledare.

Annons

Nynäshamn. ”Sven Linderot och den tidiga arbetarrörelsen i Nynäshamn” är en kort historia som kan klämmas på någon halvtimme. Även om man inte är intresserad av Sven Linderot eller det svenska kommunistpartiets framväxt kan den historieintresserade hitta en hel del läsvärt om Nynäshamn i början av 1900-talet, menar Patrik Olofsson.

– Arbetarrörelsen och Nynäshamns framväxt som industristad är parallella historier. Nynäshamn blev ju aldrig något nytt Saltsjöbaden, säger han.

Olofsson skriver bland annat om uppviglingen på Nynäs gård 1909, under storstrejken, där Sven Linderot deltog. Läsaren får bland annat också veta att Linderot avskedades från Nynäshamns glasbruk 1912 efter inblandning i ytterligare strejker. Han svartlistades likt många andra.

Boken finns att ladda ner, gratis. En tryckt version finns på Nynäshamns bibliotek.

– Jag har inga ekonomiska anspråk, utan det här är ett hobbyprojekt som jag tror kommer uppskattas av många. Nynäshamnsborna gillar sin lokalhistoria, säger Patrik Olofsson.