Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjejjouren Pax fyller 1 år – så jobbar vi för att stötta unga tjejer

Bella och Melinda i Tjejjouren Pax i Nynäshamn berättar i en debattartikel om föreningens verksamhet.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Många unga tjejer lider av psykisk ohälsa. Tjejjouren Pax vill stötta unga tjejer i Nynäshamn, skriver Bella och Melinda.

Unga tjejer är en utsatt grupp som behöver stöd. Omkring 190 000 barn och unga vuxna lider av någon form av psykisk ohälsa. Detta drabbar framförallt unga tjejer i åldern 18-24 år. Unga kvinnor är även den mest utsatta gruppen för sexualbrott och var sjunde tjej i årskurs nio blivit hotade under det senaste året. För att stötta dessa tjejer beslutade Kvinnojouren Pax att starta en tjejjour den 14 december 2017.

Vad är en tjejjour?

En tjejjour är en ideell förening som arbetar för att stötta, stärka och hjälpa unga tjejer. Stödet kan ges på flera olika sätt, till exempel genom chatt, mail, fysiska stödsamtal eller telefonjour. Det gemensamma i alla olika stödformer är att det är den unga tjejen och hennes behov som står i fokus och att vi som ger stödet finns för att stötta, stärka och peppa henne.

Vilka är vi?

Tjejjouren Pax riktar sig till alla som identifierar sig som tjej eller icke-binär i åldern 10-26 år. Vår stödverksamhet består i dagsläget av en chatt där man kan chatta med oss och vara anonym. Pax är en av många tjej-, ungdoms- och transjourer i Sverige som har chatt som stödverksamhet och vi har därför valt att ha öppet på lördagar för att komplettera de andra jourernas öppettider. Förutom chatt kan man även få stöd via mail och en kan då få prata med samma jourare från Pax hur länge man vill.

Sedan vår första chatt i mars har vi haft vår chatt öppen totalt 38 lördagar! Genom chatten har vi stöttat cirka 280 unga som identifierar sig som tjejer och icke binära. Samtalen vi har haft har bland annat handlat om mobbning, sexuella övergrepp, ensamhet, ångest, psykisk ohälsa, vänskap, incest och självmord. Inget samtal är det andra likt och vi möter alltid stödsökande där de befinner sig just nu. Vi inom jouren har olika kunskaper och erfarenheter som ger oss en bred kompetens inom flera olika områden.

Vi är sammanlagt 12 volontärer som varje lördag mellan kl. 16-18 turas om att stötta och finnas där för de som behöver prata med någon. Våra volontärer har fått gå vår grundutbildning där de har fått lära sig om olika områden som kan bli aktuella i chatten och hur de ska bemöta dessa. Våra volontärer blir även erbjudna att gå vidareutbildningar och intern handledning.

Behöver du prata med någon?

All information om hur du kan komma i kontakt med oss finns på vår hemsida tjejjouren.se/pax. Att chatta med oss är helt anonymt vilket betyder att du kan säga vad du vill till oss utan att vara rädd för att det sprids vidare. Vi tror alltid på det du berättar och vi dömer aldrig någon. Vi finns här för att stötta dig i det just du behöver, vi kommer alltid låta dig styra samtalet och aldrig försöka ge dig svar på något du inte söker svar på. Det viktigaste för oss är att du känner dig lyssnad på och respekterad!

Skulle du vilja engagera dig?

Att vara volontär på tjejjouren är fantastiskt! Förutom att vi får möta och stötta unga tjejer så får vi vara del av en fantastisk rörelse. Totalt finns det omkring 70 tjej-, trans och ungdomsjourer i Sverige och tillsammans besitter vi så mycket kunskap, erfarenhet, kärlek och gemenskap. Titt som tätt får vi förmånen att träffa jourer från andra delar av landet och dessa möten ger så mycket inspiration, styrka och kraft. Det finns helt enkelt bara massa fantastiska fördelar med att vara volontär i en tjejjour! Maila oss om du vill veta mer om våra volontäruppdrag.

Vi är så tacksamma att vi har fått driva tjejjouren Pax i ett helt år och vi ser fram emot att få fortsätta vårt arbete och utveckla vår stödverksamhet, förebyggande arbete och framför allt att fortsätta finnas där för unga som behöver vårt stöd!

Ta hand om er!

Bella och Melinda, tjejjoursansvariga

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons