Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tongångarna bjöd på folksånger

Körerna Tongångarna och Vislustan framträdde i Vendelsö kyrka.

Anmäl text- och faktafel

Söndagen den 19 maj kunde man i Vendelsö kyrka lyssna till den blandade kören Tongångarna och sånggruppen Vislustan. De har slagit sig samman och presenterade ikväll ett digert

program i folkvisans tecken.

Tongångarna börjar nog närma sig fyrtio år som varande sångkör. De fanns alltså redan på 80-talet. Själv ingick jag i kören från 1985 till 1990.

Christian Rosenberg ledde kören redan då, så han är verkligen the big master och driven körledare. Nog är väl det fantastiskt?

Vislustan har också funnits ett antal år, tyvärr vet jag inte hur många, men jag vet att de figurerat i många olika sammanhang genom åren.

Tyvärr fanns denna kväll inget program till åhörarna, men vi fick inledningsvis lyssna till “Visa i Backa” av kompositören och violinisten Greger Siljebo. Han är riksspelman sedan 1985. Till de mer kända sångerna som han gjort hör “Visa i Backa”.

Vi fick sedan höra “Det hände sig en aftonstund”, uti den lunden gröna. Där sjöng den lilla näktergal, där växte blommor sköna. Detta är en polska från Halland, efter Adolf Olsson, Vallda i Halland. Körerna framför sången med kraft och bravur och man är riktigt med och dansar polska.

I en “Brudmarsch från Malung”, efter Lejsme Per i arrangemang för blandad kör, såg vi det långa brudföljet tåga in eller ut från kyrkan. Kanske spelades marscherna både före och efter den kyrkliga ceremonin.

“Stilla sköna aftontimma”, kompositör Oscar Lindberg , en melodi från Ål i Dalarna efter Torn Erik, som var en spelman från Ål född år 1800. Här i ett mjukt och stilla framförande av de klara fina rösterna i körerna. Melodin sjöngs i fyra stämmor.

Ola Wiehager solist från körerna, framförde på ett ledigt och berättande sätt “Möte med musik”. Jag citerar: ”Liksom en ärla på smala ben, som trippar runt kring en blomma. Ser jag musiken ta fram ett sken, i allt det fyrkantigt tomma”. Gösta Kullenberg, journalist och visdiktare som levde mellan 1909-1958, skrev denna mycket eftertänksamma och målande visa om ett möte med musiken.

Tillsammans med publiken blev körerna, som i sig bestod av cirka 30 sångare, ännu större. Alla sjöng “Under rönn och syrén”, den välkända sången som ju riktigt ropar ut, att våren är här på  riktigt. Melodin är en gigant och sjungs så här års av, skulle jag vilja säga, de allra flesta körer i vårt land. Den är skriven av Zakarias Topelius år 1885 och är alltså still going strong.

Avslutningsvis denna innehållsrika och minnesvärda kväll med tongångar i vislustans anda fick vi lyssna till “Den blomstertid nu kommer”. Ett lite obekant, men ack så vackert, arrangemang av Johan Peiler. Vidare “I denna ljuva sommartid”, också med en annan melodi än den vi är vana vid, komponerad av Anders Öhrwall.

Med all beundran för Tongångarna och Vislustan, fortsätt att samarbeta! Ni är riktigt bra!

Anna Möllerfält

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel