Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Torö kyrka fylldes av fint musikprogram

I Torö kyrka – fullsatt till sista plats – bjöds på onsdagskvällen på ett fint musikprogram med Ritva Lindfors, Katarina Rudérus, sång, och Inger Dalene på piano.

Anmäl text- och faktafel

Sådana röster, sådana pianohänder. Vad stolta vi är som har de musikaliska tillgångarna här i vår församling. Inger Dalene inledde på piano med Wilhelm Peterson-Bergers “Intåg i sommarhagen”. Utanför fönstret ser jag intensivt gröna träd – fräscha efter regnet i tisdags – och jag upplever plötsligt Sommarhagen. Det var ju Peterson-Bergers kära viste ute på Frösön.

Benny Andersson har skrivit “Duvemåla hage”. Katarina berättar med sin fina sångröst om Kristina som sitter där och väntar på sin Karl-Oskar. “I gott bevar” – också Benny Andersson – berättas om Kristina som ligger på sitt yttersta. Hon tänker på att hon levt ett bra liv tillsammans med sin Karl-Oskar. Camille Saint-Saëns har komponerat två stycken: “Ave Maria”, som här sjungs i duettform.

Inte så vanligt att man hör den så. “El desdichado”, framförd av Katarina och Ritva. Det låter lite spanskt i deras tolkning. Så får vi lyssna till Edvard Griegs musik. Frånsett sina stora verk tyckte Grieg om att skrivas må stycken också, som han fick gott mottagande för hos sina förläggare. Inger spelar ett sådant litet stycke som heter “Notturno”. Henry Purcell, som levde på 1600-talet, har skrivit “Sound the trumpet”. Det sägs att han komponerat den till drottning Marys kröning. Här sjungs den av Katarina och Ritva. Inger spelar ännu en Peterson-Bergerkomposition, “Till rosorna”. Det är rosorna på Frösön vi talar om, efter vägen då han gör sitt intåg i sommarhagen. Katarina sjunger “Det finns djup i Herrens godhet” - en melodi från Finland. Ritva sjunger “Under Din hand” av Göte Strandsjö. Johan Helmich Roman och Antonio Vivaldi var samtida kompositörer under 1600-1700-tal.

Under tema “Gud vi tackar Dig, Gud vi lovar Dig” sjungs “Vi love Dig” av Roman samt Vivaldis “Laudamus te”. Den sistnämnda i duett med Katarina och Ritva. Detta var avslutningen på programmet. Men var lugn – vi fick ett extranummer!

“Må Gud välsigna och leda” blir en lugn och värdig avslutning på denna upplevelsekväll. Med huvudet fullt av vackra röster och utsökt pianoackompanjeman, kör vi sakta hem till Ösmo. Sakta därför att vi vill ha alla toner kvar så länge som möjligt. Att sommarkvällen är så vidunderligt vacker – det hjälper till.

Anna Möllerfält

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel