Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Trehörningen fick nytt Havsbad

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

I december 1999 påbörjade Claes Johansson och Börje Lundholm arbetet med att anlägga ett nytt spa i Nynäshamn. Århundradets sista månad kom på så vis att knyta an till seklets början.

Annons

1999 lade Riksförsäkringverket ned sitt sjukhus på ön Trehörningen i Nynäshamn. Personal på sjukhuset förlorade sina arbeten och osäkerhet rådde om vad som skulle hända med byggnaderna.

Men i december blev det känt att två lokala entreprenörer hade köpt fastigheterna. Det var byggföretagaren Claes Johansson och matvarubutiksägaren Börje Lundholm.

– Vi ser det här som ett av Sveriges allra bästa områden för friskvård och spa, berättade Claes Johansson för NP.

Det var i egenskap av kurort som Nynäshamn vid 1900-talets inledning började att växa. När endast ett par veckor av århundradet återstod påbörjades arbetet med att åter göra staden till en plats för hälsoturism.

Det spa och konferenshotell som Claes Johansson och Börje Lundholm skapade invigdes 2003 och fick namnet Nynäs Havsbad. Samma namn som den anläggning på samma plats som öppnades 1907 men förföll under första världskriget.

I dag drivs Nynäs Havsbad av det multinationella serviceföretaget Sodexo. Det lockar mängder av besökare och brukar få toppbetyg i recensioner.

Fler nyheter från 1999

Nynäshamns kommun sålde sitt energibolag till Lund Eastern. Det företaget heter i dag Kraftringen och har kvar sin verksamhet i Ösmo.

Företaget Teligent i Nynäshamn var framgångsrikt och introducerades på börsen. Bolaget finns fortfarande kvar men har inte längre lika tydlig koppling till Nynäshamn.

Svensk Kärnbränslehantering, SKB, frågade Nynäshamns kommun om man här kunde få göra en förundersökning om slutförvar av kärnbränsle. Efter en intensiv debatt tackade Nynäshamn nej. Tio år senare bestämde sig SKB för att slutförvara kärnbränslet i Östhammars kommun i norra Uppland.

Nynäshamn stod som värd för tävlandet i vissa grenar när Stockholm arrangerade ”World police and fire-games”.

Artisten Eva Dahlgren från Nynäshamn var först i Sverige med att ge ut ett musikalbum i det nya DVD-formatet. Det fanns endast cirka 25 000 DVD-spelare i hela landet.

P4 Radio Stockholm lade efter många år ned sitt populära program ”Seniorpuls”. Programledaren Gunnar Sandstedt från Nynäshamn var inte ledsen för det, utan såg i stället fram emot nya möjligheter.

Hela EU-kommissionen, ledd av Jacques Santer från Luxemburg, tvingades att avgå efter att en oberoende expertgrupp hade visat att det förekom ”långtgående korruption” och ”bristande ansvarskänsla” inom kommissionen.

På århundradets sista dag avgick Rysslands president Boris Jeltsin. Han efterträddes av Vladimir Putin.