Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Inese Klotina spelar "Mälarlegender"

Söndagen den 22 maj, klockan 18 till 19, spelar Inese Klotina Ture Rangströms ”Mälarlegender” i Nynäshamns kyrka. Stycket är en musikalisk tolkning av ett Strindberg-verk. Kammarkören fortsätter på temat och ger körlyrik av bland annat Elfrida Andrée.

Mälarlegender skrevs 1919 och beskrivs som tre musikaliska vinjetter till August Strindbergs ”Stadsresan” komponerade för piano. Kombinerat med detta sjunger Nynäshamns Kammarkör verk av svenska tonsättare som Wilhelm Peterson-Berger, Elfrida Andrée och Ivar Widéen, under ledning av dirigenten Karl Nicklas Gustavsson.

– De tre pianostyckena kommer att spelas mellan dikterna och körlyriken, på så vis blir det en bra blandning och faktiskt mer som Rangström tänkte sig att de skulle spelas, säger han.

Konsertpianisten Inese Klotina, bosatt i Nynäshamn, har spelat Mälarlegender i samband med Kungliga Operans konsertserie ”Oerhört ohört”, som syftade till att lyfta fram svenska tonsättare som har fallit lite i glömska.

– Rangström har en bra förmåga att fånga stämningen i Strindbergs ord, att göra musik av orden.

– ”Stadsresan” innehåller ganska ljusa dikter om den tidiga sommaren, men Rangströms musik är lite mörkare. Mer som att man längtar så mycket efter den ljusa midsommaren att man nästan blir mörkrädd, säger Inese Klotina.