Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TV: Inga lättnader för äldre – ministern: "Smittspridningen är inte över"

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Socialminister Lena Hallengren höll pressträff med anledning av covid-19. Medverkadde gjorde även Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten aviserade under måndagen att man gjort en översyn över restriktionerna för äldre och att resultatet skulle presenteras under tisdagen.

Något som många tolkade som att lättnader var att vänta. Men resultatet blev inte det väntade.

Under en extrainsatt presskonferens med socialminister Lena Hallengren och Johan Carlsson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, kom beskedet att åldersgränsen på 70-år för hårdare restriktioner ligger kvar. Och även att de råd om restriktioner man tidigare gått ut med fortsätter att gälla.

– Smittspridningen är inte över. Det kommer en dag när vi är igenom det här, men den är inte idag, inte heller i morgon, nästa vecka eller nästa månad, säger Lena Hallengren.

Hon skickade också ett tack till de äldre som hållit sig hemma och följt restriktionerna.

– Många av Sveriges äldre hållit sig hemma i månader, det säger sig självt att det frestar på, men man gör det av solidaritet. Vi ska vara oerhört tacksamma och jag är stolt över att leva i ett land där människor är beredda att göra stora uppoffringar för varandra, sade hon.

Johan Carlsson från Folkhälsomyndigheten betonade att det alltså även fortsatt är oerhört viktigt att följa de rekommendationer myndigheten gått ut med.

– Man ska undvika nära kontakter med andra människor. Det är särskilt viktigt om man har andra underliggande sjukdomar, men det gäller även friska personer sade han.

Han lyfte dock fram att det är viktigt att hitta sätt att vara social inom ramen för riktlinjerna.

– Man kan försöka hitta situationer där man kan umgås där vi har lägre risk. Risken för smittspridning är påtagligt mycket lägre utomhus. Man kan spela boule och krocket, promenera, träffa barn och barnbarn förutsatt att man håller ordentligt avstånd och gör det utomhus, säger han.