Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Kreativt när skrot blev till instrument

Elrör blev till panflöjter och ballonger spändes som trumskinn. Man kan säga att ljuv musik uppstod när klass 3b i Vansta fick besök av ”Plåt-Johan” och ”Skrot-Nisse” som kan det där med att göra instrument av ... nästan vad som helst.

Annons

Det sågas, klipps, mäts och tejpas när NP hälsar på hos eleverna i klass 3b i Vanstaskolan. Musikerna Nils Personne och Johan E Andersson från Stockholm visar hur verktyg och material kan användas för att göra instrument av olika slag.

”Skrot-Nisses” och ”Plåt-Johans” besök hos alla tredjeklassare är en del av projektet Skapande skola, som är ett långsiktigt arbete inom Nynäshamns kommun, som ska garantera att alla elever får uppleva olika slags kultur under sin skolgång.

– Att stimulera det kreativa tänkandet har betydelse för alla ämnen, säger Nils Personne.

– Vi brukar prata lite om hur ljud uppkommer, men framför allt vill vi få i gång en upptäckarglädje när det gäller ljud, säger Johan E Andersson och visar upp några exempel, som det tamburinliknande instrumentet av kapsyler, ballongtutan och yoghurtburken med några gummisnoddar som blev ett enkelt stränginstrument.

Att Nynäshamns kommun har en samlad upphandling och planering för Skapande skola är positivt, menar han.

– När det är upp till lärarna själva att boka är det så olika hur mycket de har att göra. På det här sättet får alla barn chansen, det är en demokratifråga.