Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Två nynäshamnsbor förlorade livet i tsunamin

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Den enorma tsunamikatastrofen i Indiska oceanen den 26 december 2004 tog två kommuninvånares liv. Under årets sista dagar hade Nynäshamns kyrka extraöppet och en krisgrupp tog emot de första hemkomna nynäshamnsborna som berörts av tsunamin.

Annons

Över 30 personer bosatta i Nynäshamn befann sig i Thailand under jordbävningskatastrofen den 26 december 2004. Den stora flodvågen tog hundratusentals människors liv, därbland två nynäshamnsbor som befann sig på plats.

De första dagarna hade omvärlden ännu inte förstått vidden av katastrofen, och det var fortfarande oklart exakt hur många från Nynäshamns kommun som förväntades vara där. Ännu senare visste man hur många som var i säkerhet och inte.

Kyrkan hade extraöppet och en gudstjänst hölls på Nyårsdagen. Krisgruppen i Nynäshamn utökades även och bestod av kommunen, Svenska kyrkan, psykiatrin, barn- och ungdomspsykiatrin, primärvården och polisen för att kunna hjälpa kommunens återvändande invånare och anhöriga. Röda Korset i Nynäshamn samlade in pengar till de drabbade länderna i Asien.

Jordskalvet är fortfarande det näst kraftigaste uppmätta genom tiderna. Totalt beräknas 543 svenskar ha mist livet i katastrofen.

Fler nyheter från 2004

I juli gömde sig tre rymlingar från Hall i närheten av Grindsjön i Sorunda, vilket orsakade ett massivt polis- och presspådrag. Polisen lyckades gripa allihop, bland andra Tony Olsson, dömd för morden i Malexander 1999.

Teikes färghandel i Nynäshamn stängde för gott i början av året.

Nynäshamns ungdomsfullmäktige inrättades och höll sitt första möte under hösten.

Trots många protester tvingades turistbyrån i Nynäshamn att flytta. De lämnade sina lokaler i Nynäshamns gamla stationshus och flyttade till gästhamnskontoret i december.

Efter försvarsbeslutet 2004 beslutades det att Ostkustens marinbas på Muskö skulle avvecklas och verksamheten koncentreras till Karlskrona. Hundratals försvarsanställda inom Haninge garnison förlorade i och med det sina jobb under 2005.