Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ung: Bryt normer i stället för att förstärka dem och sluta döm andra!

 
NP:s ung-redaktion
Visa alla artiklar

Det är så lätt i dagens samhälle att göra bedömningar av andras utseenden och uppföranden. Det händer varje dag och vi lär oss det redan som unga. Den personen är si och den människan gjorde så. Men varför kan vi inte ha fokus på oss själva i stället och acceptera andra som de är?

När jag var barn trodde jag att man skulle ha många vänner och vara ”populär” för att vara omtyckt. När jag blev lite äldre trodde jag att man skulle ha en mobiltelefon och nya, tjusiga kläder för att passa in. När jag kom in i tonåren fick jag lära mig att man ska vara smal men inte för smal utan även ha lite kurvor eller muskler för att klassas som snygg. Men då ska man även ha fint hår, ren hy och gärna fina naglar.

Vad händer när vi inte uppnår de kraven som till och med har blivit normer? Vi blir nedtryckta och dömda av andra som har lärt sig samma sak.

Överallt hör jag människor prata negativt om hur någon ser ut eller märker hur de kastar blickar mot någon.

Överallt hör jag människor prata negativt om hur någon ser ut eller märker hur de kastar blickar mot någon. Eller så lägger jag ögonen på några som tjattrar om en persons brister med sina vänner utan att den personen är medveten om det. Sedan finns det även de som kallar en människa för något otrevligt helt baserat på deras egna intryck och fördomar.

Jag har själv gjort det, när jag var yngre och inte förstod bättre. Det har med största sannolikhet du också. Det som gör mig ledsen är att vissa människor, ofta även vuxna, fortfarande inte har insett att det är fel.

Endast ett litet nedlåtande ord kan räcka för att förstöra någons dag och tyvärr har sociala medier gjort det ännu lättare för människor att döma andra.

Endast ett litet nedlåtande ord kan räcka för att förstöra någons dag och tyvärr har sociala medier gjort det ännu lättare för människor att döma andra. Skärmen skapar illusionen av att det är okej att kritisera någon annan för att personen inte finns nära. Men det är inte okej och när jag ser att detta händer, både på internet och framför mina ögon, känner jag en frustration. Jag förstår inte på vilket sätt det gör dem gott att trycka ner en annan individ. Jag undrar varför de i stället inte kan lägga den energin på att göra en positiv förändring hos sig själva.

Låt personer runt omkring få se ut som de vill och vara som de önskar. Förstör inte deras dagar och deras självförtroende. Om någon är nöjd och lycklig med sig själv så är det fantastiskt! Om någon mår dåligt över sig själv ska du inte bidra till att personen mår sämre. Och om någon gör fel eller har egenskaper att förbättra, så är jag säker på att den människan vet om det utan att du påpekar det.

Ta hand om dig själv istället och bidra till att bryta normer i stället för att förstärka dem.

Ta hand om dig själv i stället och bidra till att bryta normer i stället för att förstärka dem. Vi är alla människor med bra och mindre bra egenskaper, det är positivt att vi är olika.

Ellinor Lagerberg