Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ung: En känsla av frihet – upplev Nynäshamns natur från hästryggen

Artikel 25 av 26
NP:s ung-redaktion
Visa alla artiklar

I Nynäshamn finns väldigt vacker natur att utforska. Vi har allt från fina skogar till stränder med den vackraste utsikten. Och vad skulle kunna bli bättre än att se vår fina natur till fots – jo, att upptäcka den från hästryggen.

På Herrhamra gård kan både ridvana, och de som aldrig har ridit förut, få uppleva Torös bokskogar, öppna landskap och utsikten över havet tillsammans med en häst.

Herrhamra har hästar av olika raser och storlekar så att alla ska kunna vara med och rida, stor som liten. Under ritten kommer du antagligen att bli fascinerad av vilken häftig känsla det är att rida, speciellt om du inte ridit förut. För det är något speciellt med att höra hästens hovar klappra mot marken, rida över en äng eller bara skritta längs med vattnet och njuta av utsikten tillsammans med hästen. Under ritten finns även chans att få syn på något av alla djur som finns i våra skogar.

På Torö finns rådjur, hjort, hare och massor av fågelarter. Hästen kanske spetsar öronen mot en rådjursfamilj som gömmer sig i skogen, eller kanske får den syn på en liten hare som du aldrig skulle ha sett utan hästens uppmärksamma blick. En turridning kommer att ge dig känslan av frihet, närvaro och glädje.

Läs också: Läs mer från ungredaktionen här!

Det som är härligt med att rida ut är att du kan släppa allt annat för en stund, bara njuta av ritten och fokusera på hästen och naturen runt omkring dig.

Det finns flera anordnare av turridningar i kommunen och på Södertörn. Till exempel anordnas uteritter i Häringes naturreservat. På den vackra halvön finns det fina ridvägar och också där finns möjlighet att rida ner till havet. Speciellt med islandshästar är att de har en eller två extra gångarter. Utöver skritt, trav och galopp så har en islandshäst även gångarten tölt och eventuellt även flygande pass. Det är en häftig och annorlunda känsla att ”flyga” fram på en islandshäst i tölt.

För dig som besöker Gotland på sommaren finns det ytterligare möjligheter till turridning. Det finns till exempel ”gryningsturer”, då man rider i vattenbrynet på stranden och från hästryggen upplever soluppgången ur havet.

En turridning med familj eller vänner är en oförglömlig upplevelse. Och när du väl väckt passionen för att rida så kommer den nog att leva kvar i kroppen länge.

Josephine Wohlström