Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ung: En vän för livet – Många skäl att älska hästar

 
NP:s ung-redaktion
Visa alla artiklar

Ridning är en av de största sporterna i Sverige. Men vad är det som gör den så populär? NP:s ungredaktion stack till Nynäshamns ridklubb och ställde frågan.

Vad är det som lockar så många barn, unga och vuxna till ridningen? Är det kontakten mellan djur och människa? Är det att få kompisar som delar intresset? Är det känslan att kunna kontrollera ett 500 kilo tungt djur?

NP:s ungredaktion åkte till Nynäshamns ridklubb för att fråga och träffade en vuxen som har ridit i 36 år, en 15-åring som har ridit i 12 år och ett barn som har ridit hela livet.

En fråga var: Varför valde du ridsporten? Svaren var väldigt lika, att det är den roligaste sporten de har testat och att det föll sig naturligt eftersom de alltid har gillat djur, eller att en närstående rider.

En svarade att ridsporten är spännande. Man vet aldrig vad som ska hända. Den ena dagen är aldrig den andra lik. Att arbeta med och ta hand om djur är det som är mest fantastiskt med ridsporten, sade en annan och förklarade att kontakten med hästen är viktig, det blir en bästa vän som alltid finns där. Även alla kompisar man får genom gemenskapen i stallet tycker många är en av de bästa sakerna med ridningen.

Själv är jag 17 år och har ridit i drygt 11 år. Jag tycker fortfarande att det är lika kul som den dagen jag började. Jag minns inte varför jag valde att börja rida som femåring, men mina föräldrar säger att jag redan som liten knatte var fascinerad av hästar och dessutom hade jag en kompis som red.

Jag och mamma bestämde oss för att testa och se och redan första gången blev jag fast. Vi anmälde mig och 11 år senare är jag fortfarande på samma ridklubb, Nynäshamns ridklubb. Mitt leende är nästan lika stort efter varje ridlektion som första gången jag satt på en häst. Mina favoriter är ponnyer för att de har ett piggt temperament, är lite busiga men ändå rätt säkra och de gillar att vara ute på tävlingar. Jag älskar sådana hästar då de inte är helt kontrollerbara. Men när man har kontroll över dem och man verkligen får den här kontakten är känslan obeskrivlig. Det känns som man skulle klara nästan vad som helst.

Hanna Fryckstedt

Läs mer från ungredaktionen här!