Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ung: Gymnasiet håller Nynäs Hockey kvar på kartan

 
NP:s ung-redaktion
Visa alla artiklar

I över tio år har Nynäshamns gymnasium bedrivit idrottsspecialisering och då har framför allt ishockeyn varit den ledande sporten. Nynäs Hockey har alltid varit en framgångsrik klubb som också har spelat i division 1, och fostrat ikoner som Ulf ”Lill-Pröjsarn” Nilsson.

Ett problem som klubben har haft på senare år är att ungdomslagen har förvunnit. I nuläget finns A-lag, J20, J18, -06, -07, -08, -09, flicklag och hockeyskolan. Men Nynäshamn saknar ett U16 (de som är födda -01), för varje år hoppar man upp en kategori, det vill säga att om du är U15 så blir du U16 och efter det så blir du J18 och så vidare. Eftersom klubbens äldsta ungdomslag är födda -06 (U11) så blir det ett väldigt stort glapp till J18. Det gör att man inte kan förlita sig på att det finns ett lag som tar över J18-rollen.

Men med hjälp av gymnasiet så har man lyckats locka spelare till klubben och det har gjort att man kunnat fylla upp både J18 och J20. Gymnasiet lockar inte bara spelare ifrån Nynäshamn utan också utifrån, som till exempel från Stockholm, Uppsala och Södermanland.

Robert Spath, som har många års erfarenhet som både spelare och ledare, har ansvaret för ishockeyutbildningen tillsammans med Nynäs hockey. Han har funnits i klubben sedan 2010, och har skrivit på inför den kommande säsongen.

Max Holmberg från Stockholm är en av eleverna som går hockeyskolan. Han spelar med J18/J20 och har nummer 47 på tröjan.

Varför valde du Nynäshamns gymnasium?

– Hockey är mitt liv och det är det jag vill jobba med i framtiden. Om jag hade valt en skola i Stockholm hade jag nog inte kunnat kombinera mina studier med hockeyn, säger han.

Sebastian Lind, nr 23 i J20/A-laget, kommer också från Stockholm.

Hur är det att komma utifrån?

– Eftersom storebrorsan har spelat i Nynäs sen J18 så blev det ganska självklart att jag också skulle hit. Jag och en polare från samma lag flyttade hit från Stockholm. Visst var det svårt att lämna familj och vänner men de som bor på SH (Sporthotellet) är som min nya familj nu.

Just nu spelar J18 kvar i division 1 inför nästa säsong, medan J20 gick upp till elit igen efter en snabb visit i division 1. A-laget slutade säsongen med ett kval till division 1 östra. I kvalet kom man tyvärr sist men allt som allt blev man topp fyra i division 2 östra.

Målet för nästa säsong är självklart elit för J18. För J20 är det att komma så högt i elit som möjligt, och A-laget siktar på division 1.

Marcus Ohlsson Örnelius

Läs mer från NP:s ung-redaktion här!