Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ung: Handla inte billiga kinesiska varor – ofta usla arbetsvillkor bakom

Artikel 23 av 26
NP:s ung-redaktion
Visa alla artiklar

På senare tid har det blivit väldigt populärt att handla saker från webbsidor där varorna kommer från Kina. Det är billigt och det lockar många köpare. Men varför är det så billigt? Det bör man kanske fundera på.

På webbsidor som Wish säljs plagiat på kända märkeskläder för en billig peng vilket intresserar många. Man kan undra varför det är så billigt. Och hur går egentligen produktionen till? Troligen kostar det väldigt lite att producera varorna. Möjligen kan det vara så att barnarbete och andra mindre bra produktionsmetoder är inblandade.

Det är också mycket möjligt att anställda på fabrikerna jobbar för väldigt låga löner och med låg säkerhet på arbetsplatsen vilket innebär stor risk för olyckor. Just Kina är känt för att ha företag som har dåliga arbetsvillkor och låga löner, och använder sig av billiga och mindre bra metoder för att producera sina varor och sedan sälja billigt. Det är något jag tycker man ska ha i baktanke när man handlar från dessa kinesiska sidor.

Läs mer: Läs fler artiklar från ung-redaktionen här

Är det så att det ligger barnarbete bakom varorna är det för mig en självklarhet att inte handla från dessa sidor eftersom man då stödjer det.

Är varorna så pass billiga så att det nästan verkar orimligt kanske man ska tänka ett varv till innan man lägger sin beställning. Är det så att det ligger barnarbete bakom varorna är det för mig en självklarhet att inte handla från dessa sidor eftersom man då stödjer det.

Det finns inga konkreta bevis för att det är så men för mig så känns det inte helt omöjligt.

Så vad vill jag då komma fram till? Jo, jag tycker att alla ska tänka sig för innan man handlar från företag som säljer varor väldigt billigt. Visst är de låga priserna attraherande men det gäller att tänka ett steg längre. Vill du verkligen köpa så billiga saker om du samtidigt stödjer barnarbete? Då kanske det är bättre att handla från en sida där det kostar en slant mer, men som också är mer pålitlig och använder sig av accepterade produktionsmetoder.

Jacob Lindholm