Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ung: Kvinnans rätt till sin egen kropp måste vara en självklarhet

Artikel 24 av 26
NP:s ung-redaktion
Visa alla artiklar

Det borde vara en mänsklig rättighet att få välja, tycka och yttra sig om i stort sett vad man vill. Men så ser det inte ut i världen. Framför allt inte när det gäller ett av de svåraste besluten en kvinna kan ta, nämligen abort.

Jag har funderat på de val jag gör. Jag gör ett val när jag röstar och jag gör ett val när jag följer mina drömmar. Men så kom jag på att ett av de viktigaste valen är ett som alla inte har rätt att göra. Det handlar om oss kvinnor, vår framtid, våra kroppar, våra liv, men som ändå inte tillhör oss kvinnor. Jag tänker så klart på aborträtten.

Den första abortlagen infördes i Sverige 1938. Även om det var ett stort steg var det först på 60-talet som debatten började ta fart på riktigt, enligt RFSU. Inte förrän 1975 kom lagen om fri abort till i Sverige. Så, det finns ju faktiskt i vissa länder, som Sverige, en lag om fri abort som ger kvinnor rätten att avsluta en oönskad graviditet inom ett visst antal veckor.

Men så ser det inte ut överallt. I många länder finns det förbud mot abort, till exempel Honduras och El Salvador, enligt Amnesty international. I dessa länder spelar det alltså ingen roll om barnet hotar mammans hälsa eller om kvinnan har utsatts för våldtäkt. Graviditeten måste fullföljas. Det finns även ledare i världen som har ställt sig emot abort, och som till och med tycker att en kvinna som gör abort ska straffas.

Konsekvensen av det är att 22 miljoner osäkra aborter utförs varje år, enligt RFSU. Varje år mister omkring 47 000 kvinnor livet på grund av osäkra aborter till följd av stränga abortlagar. Det är i genomsnitt fem kvinnor i timmen. De flesta osäkra aborterna sker så klart i de fattigaste länderna.

Jag tycker att det är viktigt att poängtera att när man pratar om fri abort ska det vara allas rätt. Är man en frisk, 30-årig kvinna med karriär, ska man inte behöva föda ett barn för att andra har bestämt det. Det ska vara hennes rätt att välja vad hon vill göra med sitt liv och sin kropp, även om abort alltid är ett svårt beslut.

En av de stora ledare som ställer sig emot fri abort är USA:s president Donald Trump. Han vill inskränka abortlagarna i USA. Jag har sett en bild på Trump när han skriver under de nya abortlagarna i USA. På bilden står flera män runt honom. Men ingen kvinna. Har vi inte kommit längre än så, undrar jag? Även om abort är ett av de svåraste besluten en kvinna kan ta, är det väl hennes val som måste gälla?

Moa Törnquist

Läs också: Läs mer från Ung-redaktionen här!

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel