Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ung: Lättare för alla att få sin röst hörd – Med internet har världen krympt

 
NP:s ung-redaktion
Visa alla artiklar

Sociala medier spelar en betydande roll när det gäller att sprida budskap. En nyhet och ett budskap kan spridas över hela världen och hållas levande så länge människor delar och för budskapet vidare. Frågan är vad de sociala medierna spelar för roll i en demokrati?

När vi använder sociala medier är vi såväl producenter som konsumenter av information. Ministrar, myndigheter, politiska partier och företag är också aktiva på sociala medier för att nå ut till fler människor. De sociala medierna har gett människor nya möjligheter att ta del av andras åsikter, att uttrycka sina egna och att föra fram sina budskap.

Statens medieråd menar att sociala medier har en stor del i människors vardag och många delar med sig av sina åsikter och tankar samt vad de gör i sina liv. Med hjälp av sociala medier kan sedan dessa tankar och åsikter nå ut till andra. Inom sociala medier kan man även uttrycka sig anonymt och det gör att fler vågar uttrycka sina åsikter och delta i diskussioner.

Här finns det också en baksida genom att folk anonymt säger elaka saker och uttrycker sig lite för mycket. Osanningar, hat och kränkningar kan spridas utan att man vet vem som är källan. Bortsett från detta så spelar de sociala medierna en viktig roll för att fler människor kan uttrycka sin mening.

Att sociala medier har stor betydelse för att sprida budskap är inget nytt. Säger man #metoo vet nog de flesta människor vad man talar om oavsett om man läser tidningar, ser på tv eller äger en dator eller telefon.

Läs också: Läs mer från NP:s ungredaktion här!

Hashtaggen ”metoo” startades i USA för att se hur många kvinnor som blivit utsatta för övergrepp eller blivit sexuellt trakasserade. Hashtagen har sedan spridits över hela världen och hade inte fått så stor spridning utan sociala medier.

I en demokrati är yttrandefrihet något av det viktigaste. Man ska ha rätt att uttrycka sig och sprida sina åsikter. Internet och sociala medier har öppnat nya möjligheter för yttrandefriheten. Genom sociala medier kan man hålla sig uppdaterad om vad som händer i världen, det bildas diskussioner och man kan få flera synvinklar på saker och ting. Det är också en enkel väg att skapa opinion.

Internet och sociala medier har på detta vis skapat nya möjligheter för yttrandefrihet och demokrati där allt fler människor använder digital teknik för att visa sitt engagemang för samhällsfrågor och för att kommunicera med omvärlden.  

Ida Lersten