Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ung: Mer bröst och rumpa! – Magra skönhetsideal gör oss sjuka

 
NP:s ung-redaktion
Visa alla artiklar

Tjejer ska vara smala men kurviga, ha stor rumpa men smala ben, stora bröst men platt mage. Killar ska vara muskulösa, långa och smala. Varje dag ser vi bilder och videor på trådsmala modeller vart vi än vänder oss. Den psykiska ohälsan, speciellt ätstörningar, ökar hos unga i Sverige, och har även börjat leta sig långt ner i åldrarna.

Vår omgivning påverkar oss hela tiden. Stora modeföretag sätter normer för hur vi ”ska” se ut. Deras normer, de hårt redigerade bilderna på modeller med slanka ben och perfekt hy, blir vårt ideal. Trots att vi vet att bilderna är redigerade vill vi leva upp till dessa ideal – ideal som är omöjliga att nå då modellen inte är verklig. Hur ska man kunna leva upp till ett ideal som inte finns?

Barn och unga som redan är osäkra på sig själva påverkas av idealen och pressar sig själva att nå dit. Det blir en väg mot hopplöshet, prestationsångest, depression och ätstörningar. Anorexia nervosa är den allvarligaste formen av ätstörning med en niofaldig överdödlighet, främst orsakat av somatiska komplikationer men även av självmord. 

Läs också: Läs mer från NP:s ungredaktion här!

Jag är helt säker på att de sjuka ideal vi utsätts för är en stor anledning till varför dessa sjukdomar ökar och går nedåt i åldrarna till de mest osäkra och lättpåverkade. Jag anser att vi borde lära oss mer om dessa sjukdomar som ofta ses som ”skämmiga” och också hur man kan kan upptäcka och förhindra dem. Men framför allt borde vi belysa att vi är fina precis som vi är. Skönhets- och mediebranschen måste sluta glorifiera underviktiga modeller. Det måste även vi och jag tror att vi är på god väg.

Oftare syns nu plussize-modeller som faktiskt är plussize. Flera länder, bland annat Frankrike och Israel, har lagstiftat om att modeller inte får ha ett BMI under 18,5. Ett skäl är att de flesta unga tjejer som dog i Israel gjorde det på grund av just anorexia. I Italien får man inte vara yrkesmodell om man inte har ett läkarintyg som bevisar att man är hälsosam. Kanske är detta något som bör införas även i Sverige?

Man är fin vare sig man är över- eller underviktig. Celluliter och bristningar är naturligt och inget man ska behöva täcka över och gömma. Vi är alla olika och vi ser olika ut. Och det är helt okej.

Patricia Hallberg, NP:s ungredaktion