Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomar sätter stor press på sig själva

 
NP:s ung-redaktion
Visa alla artiklar

Ungdomar tar väldigt lätt åt sig av det som läggs ut på sociala medier. Det gör att man lätt påverkas av samhällets normer. Det kan få konsekvenser, men också inte.

Ungdomar har en ovana att sätta stor press på sig själva. Skolan har en del i det här men också sociala medier där man får inblick i andras liv. Ungdomar ifrågasätter sig själva dygnet runt med tankar som "Jag vill också ha en sådan kropp” och ”Varför får dom A i betyget men inte jag”. Tydligen kallar man det ”tonåren”.

Skolans betydelse är väldigt stor eftersom man går in i uppgifterna och lägger ner kropp och själ för att lyckas. När man till slut har lämnat in sitt arbete ska man bli betygsatt med en bokstav mellan A och F. F är det sämsta man kan få och A det bästa man kan få. Blir man värderad till ett E på någonting man har arbetat så hårt med så blir man påverkad. Det är ingenting som behövs forskas om, det är rena fakta.

Sociala medier har stor påverkan i människors liv. När man ”scrollar” ner i sitt feed på Instagram till exempel; skönhetsideal och kroppsideal …listan fortsätter. Det finns så otroligt mycket information som inte är sann. Bara för att det är Internet tror man att allting är sant. Om en källa säger att om du är 1,75 cm lång ska du väga under 60 kilo, det är då man börjar tänka efter lite. Som ungdom söker man bekräftelse för att man vill lyckas. Vi förbereds liksom för "vuxenlivet” redan i första klass.

Känslan man får när man är stressad grundas på det man tänker på, hur mycket man har att göra till exempel. Man vill bara få ihop sin vardag men man vill också hinna med det man vill göra. Att känna ett ”måste” hela tiden är krävande.

Jag tycker att en stor del av den här pressen kommer från skolan. Man vill ju bara lyckas! Det är svårt. Men om man tar tag i saker man tycker är jobbigt så lättar det kanske lite. Vi behöver också hjälp från föräldrar eller syskon, kompisar eller lärare. Man behöver hjälp och särskilt till det man tycker är extra jobbigt.

Elin Axelsson

Läs mer från NP:s ungredaktion här!