Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ungdomspriset till hårdsatsande taktiker

Medeldistanslöparen Christoffer Ahl får NP:s ungdomspris 2013. För sin ålder är han fjärde snabbast i Sverige på 800 meter, och under året har han tagit flera medaljer på SM-tävlingar.

NP träffar pristagaren på Luciadagen och erbjuder Christoffer Ahl att hugga in på överflödet av lussekatter.

– Tack men det är bra. Jag har precis tränat.

Godis och sötsaker är inga problem att välja bort för den hårdsatsande femtonåringen. Han får sina kickar på annat sätt. I princip varje dag tränar han långdistans, intervall eller styrka.

– Löpningen är som ett beroende. Man blir som en annan person efteråt, det finns inget skönare sätt att träna, säger Christoffer Ahl.

Till sommaren går han ut nian på Gröndalsskolan i Nynäshamn. Då blir det förhoppningsvis flytt hemifrån och idrottsgymnasium i Sollentuna.

I år har den hårda träningen gett fina resultat. Det blev brons på 1 000 meter i ungdoms-SM inomhus och en finalplats i motsvarande utomhus. På skol-SM blev det silvermedalj på 800 meter, samt ett brons på terräng-DM. Christoffer tog även silver på 800 och 1 500 meter på DN-galan för ungdomar.

Grattis! NP:s ungdomspris blir en i raden av många pokaler hemma antar jag?

– Jag vill inte skryta men så är det ju, jag har en lång bänk full. Men det känns kul att få det här priset.

Christoffer, som tävlar för Hammarby IF, har i år sprungit 800 meter på tiden 2.02. Det är den fjärde snabbaste tiden i Sverige för pojkar i hans ålder, berättar Christoffer. Målet för nästa år är glasklart.

– Nu under hösten har det börjat gå snabbt framåt. Jag tror att jag kan slipa några sekunder till. Jag ska under 2 minuter, det är min stora målsättning.

Just 800 meter är favoritgrenen, även om han är duktig på alla medellånga distanser. Det roliga med 800 meter är att det är så mycket taktik inblandat.

– Det är så kul! Om man går ut för hårt så är man helt körd mot slutet. Jag brukar ligga ganska långt bak och sen ge järnet på de sista 200 – så att mjölksyran sprutar ur öronen, säger Christoffer Ahl.

Det gäller att inte bli nervös när man springer medeldistans. Man måste vara avslappnad så att man kan ta ut steget ordentligt. Det är väldigt mycket psykologi i löpning, berättar Christoffer Ahl.

På utomhus-SM för ungdomar i år lärde han sig hur tråkigt det kan gå om man tappar fokus bara för en kort sekund. Christoffer var trea över mållinjen, men diskades efter att någon överklagat att han bytte bana på upploppet.

– Det var riktigt surt. Jag blev särskilt besviken eftersom jag hade tränat hårt för att komma tillbaka efter en skada. Men det gick snabbt över, jag var snabbt på banan igen.

NP:s ungdomspris

NP:s ungdomspris har varje år sedan 1977 delats ut till en idrottare under 16 år i Nynäshamns kommun som juryn anser har gjort en eller flera bra prestationer under det gångna året. Mottagaren av ungdomspriset utses vid samma tillfälle som det utses en mottagare av NP-plaketten, som är det motsvarande priset för äldre idrottare.

Christoffer Ahl är den första ungdomsprisvinnaren på tio år som ägnar sig åt friidrott. Förra gången en friidrottare blev belönad var 2003, då spjutkastaren Esbjörn Backlund fick utmärkelsen.

I juryn för årets pris ingick:

Lennart Söderström, långdistanslöpare, vinnare av NP-plaketten 1968 och Topputmärkelsen 2002.

Inger Knutsson Stålhandske, medel- och långdistanslöpare, vinnare av NP-plaketten 1970.

Monika Svedman, kanotist, vinnare av NP-plaketten 1974 och Topputmärkelsen 1988.

Jonas Carlström, tidigare ordförande för Nynäshamns IBK och vinnare av Topputmärkelsen 2006. Jonas Carlström är ny i juryn.

Dessutom deltog NP:s chefredaktör Niklas Milberg och NP:s reporter David Klasson.