Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Urbakterietest är snart klart

Raffinaderiet i Nynäshamn har under det gångna året testat om det kan nyttja arkebakterier, som är en sorts urbakterier, för sanering av förorenade jordmassor.Testresultatet ska redovisas för miljödomstolen i mars. Om metoden fungerar tippas den bli en internationell framgång.

Som NP tidigare har berättat är raffinaderiet i Nynäshamn, tillsammans med företaget Archaea Solutions, på väg att utveckla en helt ny metod för rening av förorenade jordmassor. Tanken är att låta arkebakterier, som är en sorts urbakterier, att ”äta upp” svavel- och oljerester från de förorenade jordmassor som ligger inom raffinaderiets område.

Föroreningarna i jordmassorna är gångna årtiondens miljöförsyndelser som miljödomstolen har bestämt att raffinaderiet ska åtgärda. I slutet av oktober inleddes en pilotstudie för att se om reningsmetoden kan fungera i full skala. En av utmaningarna har varit att hitta ett sätt som hindrar hälsoskadliga svavelföreningar att dunsta upp i luften, när jordmassorna rörs om.

Försöket ska redovisas för miljödomstolen i Nacka tingsrätt den 9 mars.

– Vi har fått en tid för en ”muntlig redogörelse” för att ge en lägesrapport för projektet, berättar Hans Östlin, som är informationsdirektör på Nynas.

Före mötet med miljödomstolen vill Nynas dock inte ge någon information om resultaten. Om metoden fungerar, och om den får myndigheternas godkännande, kan den få ett stort användningsområde inom EU, tror man på Nynas. Inom EU väntar 200 miljoner ton förorenad jord på rening.