Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vad kostar det kommunen att köpa tillbaka Nynäshamns sjukhus?

Vad händer med Nynäshamns sjukhus och Alkärrsplan Patrik Isestad (S) och Harry Bouveng (M)? Det undrar Jan-Erik Ljusberg (SN).

Nynäshamns kommun köpte för tio år sedan sjukhuset i Nynäshamn från landstinget. Sedan såldes sjukhuset och Alkärrsplan till ett bolag som till 81 procent ägs av norska intressen och till 19 procent av kommunen. Samtidigt slöts ett avtal mellan kommunen och det huvudsakligen norska bolaget där kommunen hyr hela sjukhuset och ska stå för underhåll av byggnaden. Hyresgästen står alltså för kostnader för outhyrda lokaler och reparationer och underhåll!

Det förutsattes att norrmännen skulle bygga en galleria med bostäder på Alkärrsplan. Konsekvensen har blivit att vi skattebetalare har fått betala miljontals kronor till norrmännen som inte har investerat i det som utlovats.

På kommunfullmäktige den 20 september 2017 säger kommunalrådet Isestad under § 138 på fråga från Lena Dafgård (Sorundanet) att de årliga mångmiljonförlusterna är lysande investeringar!? Däremot har oppositionsrådet Harry Bouveng (M) sagt att kommunens avtal med norrmännen är ett dåligt avtal. Kommunen vill enligt Isestad köpa tillbaka sjukhuset. Det verkar oklart i vilket syfte. Interpellationsdebatten om sjukhuset den 20 september avslutas med att Isestad säger till Bouveng: ”Du och jag ska ju åka iväg tillsammans med norrmännen för att träffa dom för att just diskutera det här.” Webbsändning finns att se på kommunens hemsida.

En företrädare för en av de norska huvudägarna har uttalat att det finns ett framförhandlat nytt avtal mellan kommunen och norrmännen som bland annat innebär att kommunen ska återköpa sjukhuset.

Vad prislappen är och vad som i övrigt ingår i avtalet är obekant. Ska norrmännen slippa sitt åtagande att investera i en byggnad på Alkärrsplan?

Det vore rimligt att vi skattebetalare, som betalar för de årliga förlusterna för sjukhuset, får reda på vad som gäller före valet.

Jan-Erik Ljusberg

För Sorundanet Nynäshamns kommunparti

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel