Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vägglössen biter sig fast

Invasionen av vägglöss i Sverige fortsätter. Nybo sanerade uppemot 30 lägenheter förra året och tror att vägglössen kommer att kräva mer resurser i framtiden.

Vägglöss var fram till för cirka tio år sedan en ovanlig ohyra i Sverige. Men med ökat resande har den otrevliga fripassageraren, som följer med oss hem i bagaget, lyckats sprida sig i hela landet.

De senaste fem åren har saneringsföretaget Nomor ökat sina insatser från 8 000 till 40 000 per år. Det är samma företag som Nynäshamnsbostäder, Nybo, anlitar för att ta hand om vägglössen i sitt bestånd.

– Förra året sanerade vi mellan 20 och 30 lägenheter och vi tror att det kommer fortsätta öka, säger Mikael Goliats, förvaltningschef på Nybo.

Vägglössen är dyra bråkmakare för fastighetsbolagen. Försäkringskostnaderna ligger på flera hundratusen kronor och en dom i tingsrätten, där fastighetsbolaget Huge dömdes att betala tillbaka 30 procent av hyran till en hyresgäst, spås bli prejudicerande och leda till fler skadeståndskrav från missnöjda hyresgäster.

Nybo har inte fått något skadeståndskrav emot sig men Mikael Goliats tror ändå att företaget kommer behöva lägga stora resurser på att hantera vägglöss i framtiden.

– Vi reser ju mer och mer och vägglössen finns i alla länder, säger han.