Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vaktberget blev platsen för första TV-sändningen

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Högst uppe på Vaktberget var mottagningen bra nog. Över hundra nynäshamnare följde den 20 maj 1954 ”Centrum Radio” och ”Elektrotjänst” upp på berget för att se den första TV-sändningen till Nynäshamn. Var du själv med? Här är NP:s artikel från den 21 maj 1954.

Annons

”Centrum Radio” och Elektrotjänst hade i går kväll anordnat televisionsmottagning på Malmtorget. Det var Centrum Radios TV-buss som var på besök. Premiären för Nynäshamn kom lite överraskande och det var endast genom flygblad som allmänheten hann meddelas om nyheten.

Vi hade nog lite var gått och frågat oss varför inte Nynäshamn fick vara med på ett hörn under dessa provsändningar, då det ju visat sig att städer betydligt längre från Stockholm haft hygglig mottagning.

Nå, nu fick vi ju i alla fall vara med om det.

Demonstrationen hade lagts så sent som klockan 20 av den anledningen att det är svårt att få en bra mottagning vid dagsljus. Givetvis tilldrog sig TV-premiären stort intresse och utanför industrierna delade man ut flygblad vid arbetstidens slut. Säkert hade än fler velat komma om bara varsel kommit tidigare.

Men, men. Malmtorget fick aldrig vara med om premiären. Det visade sig att mottagningsförhållandena där var mindre bra. Inte heller på Sandplan (vid nuvarande Stadsparken och Willys, red:s anm.) gick det utan man fick flytta högst upp på Vaktberget.

De många hundra som samlats var tålmodiga och de flesta av dem följde med upp på berget och fick där vara med om en relativt lyckad mottagning. Antennmasten räckte till här, och bilderna blev tydliga och klara.

Det blev en stunds undervisning för damerna i sömnad och sedan tog Pekka Langer vid, i Kvistiga Kvarten, som var just så tokigt som man väntar sig när Nattuppen och Yngve Gamlin är med. Torsten Tegner, Alice Lyttkens och Nils Poppe var övriga medverkande. Sist kom en extra nyhetssändning där man var så påpassliga att man till och med visade en journalfilm från riksdagsmännens flottbesök i går, där även Nynäshamn skymtade ett ögonblick.

Direktör Bertil Gylling j:r hos Centrum Radio var själv ute och inspekterade och han berättade att han trodde att TV nu kommit för att stanna. Den buss som firman byggt för dessa prov och som är den enda i Sverige har kostat en hel del pengar. Bara instrumentutrustningen har gått på 30 000 kronor. Antennmasten var tolv meter hög. Två tyska TV-specialister var med och de kunde sin sak, det var tydligt.

Centrum Radio är med sin buss ute och gör ett pionjärarbete, då man kartlägger mottagningsförhållandena i ett antal städer. De rön man gör kommer sedan TV-apparatägarna till godo. För närvarande kan man inte leverera några apparater, hela tillverkningen tog snabbt slut, men framemot midsommartid beräknar man att åter kunna göra leveranser.

Så har ni 1 685 kronor då så är det bara att köpa en apparat och låsa dörrarna och dra ner gardinerna hemma. Om det nu blir några utsändningar vill säga.

Installatör Martin Jansson, Elektrotjänst, som för Centrum-märkena i Nynäshamn, var givetvis glad åt experimentet och det stora publikintresset. Kanske han kommer med en överraskning endera dagen.