Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vandring kring gårdar och torp vid Ösmo kyrka

PRO i Ösmo vandrade och tittade på lokalhistoriskt intressanta byggnader i Ösmo.

Anmäl text- och faktafel

Vid första kurstillfället den 3 maj visade jag ett bildspel över ett tjugotal historiska byggnader kring Ösmo kyrka. Kursen som är ny för 2019 anordnas av Ösmo PRO i samarbete med ABF med mig som kursledare och vandringsledare.

Bildspelet var upplagt som en vandring i en cirkel kring kyrkan där man börjar vid Ösmo pendeltågsstation och via Nyble gård, kyrkbacken Muskösund, Klockargården slutligen når kyrkan.

Den 17 maj var det sedan dags ge sig ut på en verklig vandring på 3 kilometer kring kyrkan i strålande vackert väder med sol och 15 grader. Glädjande hade hela 20 deltagare mött upp.

Vi började vid PRO-lokalen och valde sedan att gå till Sänkevägen. Birgitta Karlsson berättade om Sänkevägen 1, byggd år 1903, där det var skrädderi på övervåningen och cafeteria på bottenvåningen. Mittemot låg Ösmo biograf som revs för cirka fem år sedan. Pianot från biografen finns nu på Nyble hembygdsgård. Det hade tidigare varit ett hyresstall här.

Sänkevägen 3 har fått byggnadsmaterial från torpet Linsänket, senare benämnt Sänket, med anor från slutet av 1600-talet, som en gång låg där Ösmo station nu ligger. Här skedde linrötning genom den vattensamling som fanns där. Hålgatan var ett torp under Nyble gård som låg på höjden bakom stationen men revs år 1900. Här finns en grå flaggstång kvar.

Charlotte Östring berättade om Sänkevägen 5 färdigställt år 1911, där läkaren Wilhelm Klingspor hade sin läkarmottagning 1950 – 1983. Först var mottagningen i villan sedan byggdes en separat byggnad på tomten för detta ändamål. En läkare Zetterblad lär också i början av 1900-talet ha verkat i området med mottagning två ggr per vecka.

På Sänkevägen 7, som haft en cafeteria bildades Ösmo GIF år 1935. 1968 vann man serierna i friidrott, fotboll och ishockey. Åke Nilsson gjorde stora insatser för föreningen inom friidrott.

Vi passerade sedan före detta skogvaktarbostaden där skogvaktare Gustaf Andersson bodde. Han var född på torpet Fiskarberg under Vansta och syntes ibland cykla med yxan fäst på pakethållaren, med uppdrag bland andra från Körunda. Han har tecknat en vacker karta över Ösmo finns på Ösmo bibliotek.

Sedan gick vi den i början så smala ”besvärsstigen” och passerade Sänkekällan ner till Muskösund prästgård, där vi tittade på ett flertal byggnader: nuvarande prästgården byggd 1876-77 av Gustaf Helén, den gamla prästgården från 1630-talet, villan byggd av prosten Axel Quist till sina föräldrar år 1907, kuskbostaden, ladugård, stall och redskapsbod.

Via den vackra lindallén kom vi slutligen fram till den gamla Stockholmsvägen, en gång benämnd Landsortvägen med dess huvudmål Landsort. Här blev det en skön paus och avkoppling med uppfriskande dryck vid den senast byggda kyrkomuren västerut. Åke Pettersson från Kummelgärde, som deltog med frun Maud berättade att han, Erling Jonsson och Bert Wilner byggt muren 1970 med sten från Bohuslän och visade sin signatur i muren.

Sedan var det dags att avsluta sista delen av vandringen genom att gå i lite snabbare takt förbi församlingshem, f.d. Klockargården från 1861 ritad av baron C. G. Adlercreutz på Nynäs gods, och sockenstugan kombinerad med fattigstuga från 1834. Jag visade fattigmansbrunnen bakom sockenstugan, ett billigt sätt att få tillgång till vatten.

Sockenstugan hade för sina behov också en egen tvättstuga, som nu är borta.

Platsen för Valla krog besöktes. Den var i drift från 1763 till 1906 och man samarbetade med Fors gästgivargård 2 mil norrut. Den var viktig där man kunde få mat, logi och hästbyte men var ifrågasatt genom att den ofta störde gudstjänsterna i kyrkan.

Maud Pettersson berättade om sitt barndomshem I Sittesta, på andra sidan gångbron och pekade ut platsen där Ösmo plantshop en gång legat. Igelsta Trävaru AB har ägt gården och hade såg tidigare på denna plats.

Maud bodde här från 1950 till 1959 i huset, som tidigare haft ett gästgiveri. Det är nu ersatt med ett modernt hus. Brodern Ove Jonsson och Elisabet bodde här till 2015. Hjalmar Larsson gift med Edit Sofia Thieles, var en profil, duktig på dragspel, som bodde i grannhuset och hade åtta barn. Hjalmar kunde promenera med sin get eller rida på sin häst barbacka till Konsum på Mejerivägen 1.

Vi tog den branta kyrkbacken uppåt med försiktighet och passerade gården Åkersberg. Här var det bageri under hela 40 år från 1874. Sigrid Hultgren fick Patriotiska sällskapets guldmedalj för lång och trogen tjänst med sitt arbete på telefonstationen i Åkersberg. Mellan 1905 och 1952 var det telefonstation. Även en skomakare har haft sin verksamhet här.

Grunden där torpet Anneberg under Nyble gård, som låg nära Tallbackaskolan besöktes som avslutning. Här växer det kraftigt med blå violett vintergröna. Hela nio personer bodde i torpet enligt husförhörslängden 1880.

Nästa gång den 14 juni kl. 10 är det start vid Träffpunkten. I Ösmo Då avslutas kursen med vandring till kyrkskolan, Nyble gård och del av Gryt.

Bengt Agemark, vandringsledare

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel