Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Våra två huvudområden för skolan bör vara mobbning och skolnärvaro

Marcus Svinhufvud (M), gruppledare barn- och utbildningsnämnden, om att så många elever stannar hemma från skolan.

Det är med stor sorg som vi nu får ta emot rapporter om stora mängder ungdomar som står utanför arbete och studier i vår kommun. Det är även högst oroväckande att över 250 grundskoleelever hade mer än 20 procents frånvaro under läsåret 2016-2017.

Ännu värre är det att höra om tiotals elever i grundskoleåldern, årskurs 1-9, som inte har varit i skolan på över sex månader. Ett enda barn som hamnat i en sådan situation är en tragedi, och ett misslyckande av skolsystemet.

Vi ser också väldigt tydligt att elever som sällan är borta från skolan, till stor del klarar skolan, och får godkänt i alla ämnen när de lämnar nian. Det är lika tydligt att elever med stor frånvaro löper en betydligt större risk att inte klara sin gymnasiebehörighet.

Det är även högst oroväckande att över 250 grundskoleelever hade mer än 20 procents frånvaro under läsåret 2016-2017.

När styrande politiker dessutom hänvisar till ett mobilt skolteam – som har varit vakant i över två års tid – så förstår man att insatserna inte ens i närheten är tillräckliga.

Det är hemskt att behöva ta del av vittnesmål om våld och otrygghet från skolor i vår kommun. Det är dessutom stora skillnader mellan skolor vilket gör att likvärdigheten kan ifrågasättas. Sjukfrånvaron hos personalen i våra skolor och förskolor är alarmerande hög, och i många mätningar i bottenskiktet i Sverige.

Arbetsmiljö och studiemiljö är oerhört viktiga frågor för oss att ta tag i. Vi har därför bland annat lämnat in en motion med syfte att just skapa större trygghet och studiero i våra skolor. Vi tror att vi måste sätta upp ambitiösa mål, när det gäller två huvudområden: mobbning och skolnärvaro.

Vi ska ha nolltolerans mot mobbning, som inte sällan är orsak till den problematiska skolfrånvaron. Skolfrånvaron gör också att man hamnar på efterkälken, vilket i sin tur kan leda till mobbning. Båda dessa frågor är de viktigaste för tryggheten i skolan och måste genomsyra allt arbete i alla våra skolor.

Vi behöver även ett närvaroteam som snabbt fångar upp de barn som inte är i skolan. Ett barn ska inte få gå hemma i veckor och månader utan att någon undrar var eleven är.

Skolan måste vara likvärdig, och arbetet måste vara systematiskt, och med noggrann utvärdering och uppföljning.

Vi behöver även ett närvaroteam som snabbt fångar upp de barn som inte är i skolan. Ett barn ska inte få gå hemma i veckor och månader utan att någon undrar var eleven är.

Det är absolut behjärtansvärt att donera sina gamla mynt till Friends. Jag har själv lagt mynt i flera olika insamlingsbössor. Men det är inte genom att göra politik av en insamlingsbössa som vi löser utmaningarna med mobbning och problematisk skolfrånvaro.

Våra viktigaste politiska mål för skolan måste därför vara nolltolerans mot mobbning, att se till att alla barn går i skolan, och att alla barn ges rätt stöd och hjälp efter sina förutsättningar.

För våra barns viktigaste tid i livet pågår just nu. Vi måste göra allt vi kan för att skapa rätt förutsättningar för dem alla.

Marcus Svinhufvud (M), gruppledare barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel