Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Varför bostäder åt nyanlända i stället för ny skola på Estö?

Oppositionsrådet Harry Bouveng (M) tror att boende åt nyanlända kan byggas på annan plats.

Det är inte alltid lätt att hänga med i svängarna när vårt nya kommunalråd Patrik Isestad far fram i medier och de kommunala rummen. Här verkar det vara full fart, men inte alltid framåt, utan snarare åt diverse olika håll, där det inte är säkert, att riktningen är den samma från den ena dagen till den andra. Det är visserligen en styrka att kunna vara flexibel, att kunna ändra sig, men en någorlunda fast kompassriktning skulle nog underlätta för att veta vart man är på väg, inte minst när det också ibland verkar oklart om man vet var man står. Det blir klassisk, socialdemokratisk svängdörrspolitik.

Vi moderater har länge arbetat för en utveckling av Estöområdet, där vi bland annat tänkt oss att bygga en ny skola, en ny modern skolbyggnad, som det finns ett mycket stort behov av.

Ett relativt nytt exempel är det tänkta boendet för nyanlända. Vi moderater har länge arbetat för en utveckling av Estöområdet, där vi bland annat tänkt oss att bygga en ny skola, en ny modern skolbyggnad, som det finns ett mycket stort behov av, för att vi ska kunna komma ikapp och kunna erbjuda våra elever en bättre arbetsmiljö som är anpassad i tiden, på samma sätt som erbjuds i de flesta andra kommuner. Tyvärr är flera av våra nuvarande skolor gamla, slitna och lever helt enkelt inte upp till dagens krav.

Vi har arbetat hårt för detta och även kunnat glädjas åt att vi lyckats få med tanken om Estös framtid i den fördjupade översiktsplanen för Nynäshamn, som efter flera års process äntligen antogs av kommunfullmäktige den 20 september. Det gladde oss ytterligare när Patrik Isestad, från talarstolen extra underströk just den kommande skolan där han även särskilt pekade ut en mer exakt plats för skolbygget, nämligen där det under lång tid varit uppställningsplats för bussar. Äntligen kändes det som att en ny skola skulle kunna komma på plats!

Men ingen lycka verkar vara för evigt. Redan veckan efter Patrik Isestads ord i kommunfullmäktige skickar miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen ut ett brev till de boende i närområdet, där man berättar om planerna att uppföra ett boende för nyanlända bestående av ett trevåningshus på hela 840 kvadratmeter. Byggnaden ska uppföras med ett tillfälligt bygglov, vilket innebär att huset ska kunna stå där på Estö upp till 15 år, vilket innebär en rejäl käpp i hjulet för skolbygget, som ju egentligen skulle ha behövt vara färdig redan i går.

Hela processen med byggnaden för nyanlända har skjutits ut under den politiska radarn. Ingen politiker hos oppositionen har på något enda sätt fått någon information om det här utan varit hänvisade till ”djungeltelegrafen” och en annons i NP. Allt tal om breda lösningar och transparens kom helt plötsligt på skam.

Från moderat håll vill vi göra det fullständigt tydligt, att vi inte ifrågasätter behovet av boende för nyanlända och att vi ju måste följa den så kallade anvisningslagen, men det måste dels finnas andra platser än Estö.

Från moderat håll vill vi göra det fullständigt tydligt, att vi inte ifrågasätter behovet av boende för nyanlända och att vi ju måste följa den så kallade anvisningslagen, men det måste dels finnas andra platser än Estö och framför allt, behöver förhandsinformationen och diskussionen ske öppet och inte i det fördolda.

Ett boende av den föreslagna typen lägger en våt filt över Estös utveckling i allmänhet och skolbygget i synnerhet.

Det moderata budskapet är enkelt – Gör om och gör rätt! Nynäshamn behöver nytt styre!

Harry Bouveng (M), oppositionsråd

Läs även: 30 lägenheter för nyanlända byggs på Estö – dags för grannar att tycka till

Läs även: Nobina vill lämna "bussgaraget" på Estö – söker nya rastlo kaler till förarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel