Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världens blickar vändes mot Muskö

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Världens, och NP:s blickar, vände sig mot Muskö i oktober 1982, då en intensiv ubåtsjakt pågick. Ubåten hittades aldrig, och frågan är om någon ännu vet vad militären letade efter.

Annons

Tidigare under året 1982, den 27 augusti, skrev NP om en ubåtsjakt som pågått utanför Landsort, men ubåten blev snabbt avvisad. Annat var det senare under året, i början av oktober. Då en eller flera ubåtar ska ha lagt sig utanför Musköbasen och skapade en nyhet för hela världen.

Tisdag den 5 oktober föll 20 bomber till havsbotten utanför Hårsfjärden. NP beskrev händelsen som ”en av de mest dramatiska gränskränkningar i svensk efterkrigshistoria”. Hela världens blickar riktades mot Berga för en presskonferens på tisdagskvällen

– Vi har haft smärre indikationer under natten till i dag och på morgonen, avslöjade då kommendörkapten Sven Carlsson.

Tisdagsnatten blev dock resultatlös. På onsdagen befann sig 296 journalister från hela världen på Berga, och fler och fler började ställa frågan; finns det verkligen en ubåt?

Tisdag den 12 oktober frågar sig NP om ubåten kan ha smitit ut ur Hårsfjärden, för någon ubåt har då ännu inte setts till. Söndagen den 17 oktober hölls den sista presskonferansen och NP förklarade ubåtsjakten över två dagar senare. Vad som hände med den påstådda ubåten vet fortfarande ingen.

Fler nyheter från 1982

Den 2 april fick Nynäs Petroleum sin enskilt största exportorder hittills. Ordern, från ett sovjetiskt oljebolag, innefattade ”några tiotusen ton smörjmedelsprodukter” och gav Nynäs Petroleum 100 miljoner kronor.

Den 3 april inleddes Falklandskriget som dödade över 900 britter och argentinare.

Den 17 maj beslutade Nynäshamns kommun att satsa pengar på en ny ishall, som senare skulle komma att bli Folkets hall.

Ett mindre flygplan kraschade den 1 juni rakt in i ett berg två kilometer söder om Styran i Ösmo. Piloten överlevde tack vare att ”katapultskjuta” sig ut ur planet. Brandkåren fick jobba hårt för att släcka den skogsbrand som spred sig över ett cirka 40 000 kvadratmeter stort område.

Den 7 juni, efter ett halvårs uppehåll, lade Polenfärjan Silesia åter till i Nynäshamn. ”Många varma glädjescener utspelades när anhöriga åter kunde förenas”, skrev NP 11/6.

Den 21 september var det val i Sverige och det var Socialdemokraterna som var den stora vinnaren, både i riksdagsvalet och i kommunvalet. Olof Palme blev åter statsminister efter att (S) fått 45,61 procent av rösterna. I kommunvalet gjorde (S) sitt bästa år på två decennier, och nådde hela 53,1 procent i Nynäshamns kommun.

I slutet av september utbröt en storbrand på raffinaderiets område. Brandpersonal kunde snabbt släcka branden, men värden för flera miljoner förstördes.

I november fick Nynäshamn sitt första kvinnliga oppositionsråd genom tiderna, genom Moderaternas Siv Sandahl.

Den 9 november blev en stor demonstrationsdag. hundratals personer protesterade mot den dåliga kollektivtrafiken. SL-tjänstemän anlände för att prata pendeltåg och bussar med kommunalpolitikerna.

Inför julafton väntas många barn få videofilmer i julklapp. Lärarna i kommunen var då upprörda och vädjade till föräldrarna att ta ansvar. ”Koncentrationssvårigheter, karateslag, skolk och fördomar mot kvinnor är några av effekterna av videotittande.”