Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Världskriget trängde sig på Nynäshamn

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

Nynäshamn påverkades på flera sätt när kriget 1939 bröt ut. NP kunde berätta om 16 inspärrade tjeckiska flyktingar och misstänkta spioner. På vintern samlade stadens invånare in mycket kläder till Finland.

Annons

När Tyskland den 1 september 1939 invaderade Polen hade de första krigsflyktingarna redan kommit till Nynäshamn. Vid Järnvägsbryggan i hamnen satt de inspärrade på vad NP beskrev som ”en liten ruskig motorskuta”.

De sexton flyktingarna var tjecker, vars hemland redan hade annekterats av Tyskland. Flyktingarna steg först i land på Utö. Svenska myndigheter försökte att avvisa dem. Men deras båt var ”manöveroduglig” och eskorterades därför till Nynäshamn.

När tjeckerna kom till Nynäshamn efter avvisningsförsöket bjöds de på mat, läsk och andra godsaker, vilket ”de stackars flyktingarna mottogo med rörande tacksamhet”. Till gruppen hörde en kvinna och en flicka i tioårssåldern, som inte behövde sova på den usla båten utan i stället fick husrum på polisstationen.

NP:s redaktör Gunnar Norberg uttryckte sympati för flyktingarna. De hade varit på flykt i ungefär ett halvår. Några av dem tycktes ha släkt i England och kunde kanske få hjälp där.

Invånarna i Nynäshamn kom snabbt att märka av kriget på många andra sätt. Med start i september hölls ett flertal föredrag och kurser om sådant som civilt luftskydd, sjukvård och brandsläckning. ”Kom mangrant!”, uppmanades det.

I november rapporterade NP om att två ”kringresande agenter” hade gripits, i närheten av Hammersta. De var skäligen misstänkta för spioneri.

”Vaksamma personer” hade hört av sig till myndigheterna, efter att ha fattat misstankar mot männen, som utgav sig för att vara försäljare av skinnvaror.

Senare samma månad blev M/S Gotland prejad av en tysk hjälpkryssare under en färd från Visby till Nynäshamn. Två tyska officerare och tre matroser gick ombord på färjan. De undersökte passagerarlistorna och förteckningen över gods, innan de lät båten fortsätta.

I Nynäshamn och övriga Sverige blev kriget ännu mer påtagligt – även på ett känslomässigt plan – när Sovjetunionen den 30 november angrep Finland.

Röda Korset i Nynäshamn drog snabbt i gång en insamling av kläder till finländare på flykt, i samarbete med flera lokala organisationer. ”Även vi nynäshamnare vilja vara med och hjälpa våra svårt prövade medmänniskor i vårt finska broderland”, kunde man läsa i NP.

437 kilo kläder packades in i den första last som kördes från Nynäshamn till Haparanda, för att därifrån distribueras vidare. Nästa försändelse blev nära nog dubbelt så stor.

Andra nyheter från 1939

• Nynäshamns bibliotek flyttade in i nya lokaler i det tidigare så kallade blindhemmet. Huset fick samtidigt det nya namnet Studiegården. Biblioteket skulle komma att bli kvar där fram till början av 1970-talet. Därefter fanns NP i lokalerna, fram till 2007.

• Kapellet på Landsort invigdes. Det hade byggts på den plats där bortgångne mästerlotsen Albert Holm hade haft sitt hem. Invigningen besöktes av en rad prominenta personer, som hade skänkt saker till kapellet. Donationen till själva bygget kom från hovjägmästare Helge Ax:son Johnson.

• Valla gård i Ösmo ansökte om att få ett bidrag om 25 000 kronor för att kunna utveckla sin tillverkning av dessertostar. Pengar fanns att söka eftersom staten hade öronmärkt medel till att öka den inhemska ostproduktionen.

• ”30 års man söker bekantskap med glad och ordningsam dam”. Så löd texten i vad som kan ha varit den allra första kontaktannosen i NP.

• Dagen före krigsutbrottet avled 18 arbetare i Ångermanland då Sandöbron, som höll på att färdigställas, rasade.

• ”Pelle Svanslös på äventyr” var titeln på radiomannen Gösta Knutssons första barnbok i serien om katterna i Uppsala.