Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Världsunika” Muskötunneln öppnades

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

I mars 1964 öppnade Muskötunneln för civil trafik. Äldre Musköbor, skolbussar och sommargäster invigningskörde genom den tre kilometer långa ”världsunika tunneln”.

Annons

Tunneln kunde man gärna ge namnet General Magnells tunnel, sa överste Arthur Raab på invigningen måndag den 16 mars. ”Det var han som på sin tid drev igenom projektet”, framhöll Raab.

Bygget av tunneln påbörjades 1959 och kom, att tillsammans med vägförbindelserna kosta 25 miljoner kronor. NP skrev att tunneln i sitt slag var världsunik genom att den hade sprängts i berg under vatten.

I årets första NP den 3 januari slogs fast att det var ett historiskt årsskifte. Staden Nynäshams befolkning passerade nämligen 10 000-strecket och kunde räkna in 10 128 invånare! På listan över svenska städers storlek passerades därmed Kumla, som endast ökade med 1 person under 1963 och stannade på 10 035. Nynäshamn ökade med 332 personer under samma år.

Nu var det dags att ta sikte på Avesta, slog NP fast, som var 10 899 invånare starkt!

Den 10 000:de nynäshamnaren fick också sin hyllning. Det var Hans Walter Grönkvist på Industrivägen, som tillsammans med sin fru Ingrid uppvaktades i hemmet och förärades en ”magnifik blomsteruppsats”.

Fler nyheter från 1964

NP bytte vid årsskiftet till det mindre tabloidformatet och fick ett helt nytt tidningshuvud. Det gamla skärgårdsmotivet, med nästa 40 år på nacken fick vika för en modern layout.

I november hölls taklagsfest i Nynäshamns centrum. Det stora Domusvaruhuset, som i dag huserar Coop Konsum och Systembolaget, började ta form och NP kunde avslöja att varuhuset beräknades öppna året därpå den 6 maj.

I februari var det byggstart för 151 lägenheter i tolv hus i kvarteret Sländan på Gröndal i Nynäshamn.

Nynäshamns Segelsällskap NSS anlade under 1964 en 100 meter lång brygga med plats för 80-talet båtar vid Filips holme i Trehörningsviken. I år, 2015, firar NSS 100 år.

I maj 1964 berättade NP om två nynäshamnare som var med och hjälpte en östtysk kvinna att ta sig till Västberlin och vidare till Nynäshamn där hennes västtyska fästman bodde. Riksmedier kom till Nynäshamn för försöka få en intervju med det tyska paret, som enligt NP planerade för bröllop i Nynäshamn. Men paret och deras hjälpare höll sig undan.

Storbritannien och Frankrike beslutade den 6 februari 1964 att tillsammans konstruera en tunnel under Engelska kanalen. Tunneln stod klar 1994.

Försäljning av P-piller tilläts i Sverige efter beslut av Medicinalstyrelsen.Rivningarna av Klarakvarteren i Stockholm inleddes.

USA:s kongress antog en lag om likställighet mellan ”raserna”.