Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varnade inte för uppbruten isränna

Den skridskoåkare som tidigare i veckan dog under en färd från Söderby brygga till Muskö hamnade i en isränna. Amfibieregementet bröt upp rännan utan att i tid informera allmänheten.

Annons

En man i 70-årsåldern omkom under en skridskotur utanför Muskö under måndagen.

Mannen, som var en van skridskoåkare, gav sig av från Söderby brygga vid 11-tiden på förmiddagen. Vid 20-tiden rapporterade anhöriga mannen saknad. Mannen var utrustad med isdubbar, ombyte, hjälm och ryggsäck, enligt anhöriga, som också sett att mannens bil stod kvar vid bryggan.

Larmet utlöste en stor sökinsats av polis, sjöräddningshundar, räddningstjänst, Sjöräddningen och Kustbevakningen både på land och i vattnet. Bland annat sökte svävare igenom en isränna som Förvarsmakten hade brutit upp mellan Muskö och Berga tidigare på dagen.

Men Försvaret hade inte informerat allmänheten, vilket riktlinjerna kräver. I stället för ett dygn i förväg, skickades informationen ut drygt sex timmar efter brytningen, skriver Expressen, och först efter att polisen varit i kontakt med amfibieregementet. Det var tre timmar efter att mannen gett sig ut i området.

– Ambitionen är att informera i så god tid som möjligt när vi ska bryta en ränna. Där har vi brustit lite, säger Philip Simon, presschef på Försvarsmakten till Expressen.

Sökarbetet försvårades av dimma under kvällen och natten. Tidigt på tisdagsmorgonen hittades mannen död i isrännan.

Annons