Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vårsång och vårtallrik när PRO i Ösmo hade möte

En hel del fanns att avhandla när PRO i Ösmo hade möte i sin lokal.

Anmäl text- och faktafel

De första i tjänst vi i PRO Ösmo möter vid våra sammankomster i Träffpunkten är vår kassör, som håller reda på oss och tar betalt, och lotteriansvarig, som frestar oss med sina vinster. Därefter tar ordförande, Inga-Britt Brage, över. Idag hälsade hon välkommen och gjorde först reklam för aktiviteter under sommaruppehållet:

- 20 och 21 juli: ”Våfflor i sockenstugan”, PRO Ösmo och Eva Andersson ansvarig - gör ett besök!

- 28 juli och 11 augusti: ”Öppet Hus i sommar med kaffe, hembakat bröd och loppis”, Gunhild Serrander och Birgitta Karlsson ansvariga – alla är välkomna, familj, vänner, grannar

- 21 augusti: ”Surströmming”, Eva Andersson ansvarig

- 17 september: ”Första medlemsmötet” i höst

Inga-Britt övergick därefter till dagens första punkt på programmet, vår fina kör Pärlorna. Anna Möllerfält dirigerade sina Pärlor så att de ljuva tonerna svepte över lokalen. De inledde med ”Ta fram det bästa humör du har”, fortsatte med ”Vårvindar friska”, ”Alla fåglar kommit ren”, ”Blåsippan uti backarna”, ”Där gullvivan blommar” och i ”Min lilla värld av blommor”. Musikerna Inge Tyllman och Bosse Larsson tog över och spelade – är det något jag älskar så är det dragspel (och tårta).

Köksgruppen fick sedan visa resultatet av flera timmars arbete, vårtallriken. En sista kontroll gjordes att alla tallrikar var kompletta. Det var bara potatisen som saknades sedan skulle faten bäras ut till förväntansfulla medlemmar. Ett drygt 60-tal medlemmar hade kommit för att ta del av information, bli underhållna av sång och musik och äta vårtallrik.

Därefter meddelade Anna-Lena Lundén, friskvårdsansvarig, att Ösmo Fotboll startar upp ”Gåfotboll” och ville veta om några i PRO är intresserade att delta. Aktiviteten startar i höst på fredagar mellan klockan 14-15. Första året är gratis, därefter är medlemsavgiften 300 kronor. Genom handuppräckning fick hon klart för sig att det finns intresse och hon ska meddela detta till ansvarig.

Anna-Lena fortsatte att berätta om hur PRO uppmärksammar hälsan och därför startat en verksamhet som kallas ”PRO Hälsosam”. Målet är att aktivera medlemmarna och främja deras hälsa och locka fler att bli medlemmar. ”PRO Hälsosam” är ett samlingsnamn för PRO:s arbete med hälsa och friskvård.

Grundläggande för hälsa och livskvalitet är att kunna fortsätta att vara fysiskt, mentalt och socialt aktiv.En hälsosam livsstil kan både förbättra och förlänga livet. Det är aldrig för sent att satsa på och främja äldres hälsa. Forskning visar att det främst är fyra områden som är viktiga i det hälsofrämjande arbetet – de så kallade fyra hörnpelarna för ett gott åldrande. Hälsans hörnpelare består av:

- Fysisk aktivitet

- Bra matvanor

- Social gemenskap

- Meningsfull sysselsättning

Hälsans hörnpelare breddar innehållet i begreppet friskvård genom att, förutom lyfta fram vikten av ökad fysisk aktivitet, minskat stillasittande och bra matvanor, också lyfta fram vikten av meningsfullhet i vardagen och socialt stöd. Utmärkande i allt friskvårdsarbete är att det krävs en aktiv medverkan av den enskilde om det ska bli något resultat. Friskvård är per definition ett samlingsbegrepp på åtgärder som stimulerar en person till egna aktiva hälsofrämjande åtgärder. PRO Ösmo har genom sina cirklar fångat upp mycket av det man framhåller som positivt. Vi har fysiska aktiviteter genom kulturvandringar, sånggruppen, line-dance, styrketräning med gummiband - fysisk aktivitet inte för att göra oss yngre utan för att bli äldre. Samtliga cirklar vi har ger också stimulans för hjärnan, ger meningsfull sysselsättning och vi får social gemenskap både i cirklarna och på våra träffar.

Sång och musik delades upp i två avdelningar. Pärlorna sjöng nu ”Visa om arton svanar”, ”Kärleksvisan”, ”Tess lördag”, ”Fattig bonddräng”. Musikerna rev av en häftig improvisation och sångarna avslutade med ”I sommarens soliga dagar”, där medlemmarna med förtjusning stämde in. Undfägnad med god mat frågar jag mig hur våra månadsträffar skulle bli utan vår köksgrupp? Fundera på det! Otänkbart, eller hur! Som avslutning framförde Inga-Britt allas tack till dem och de fick en välförtjänt applåd.

Ulla Laiho

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Nynäshamns Posten Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel