Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vattenfall flyttade in i miljöhus

För ett knappt år sedan flyttade Vattenfall in i ett nybyggt kontorshus i Jordbro industriområde i Haninge. Det speciella med anläggningen är att den fick full pott för sin energiprestanda och är landets första som miljöcertifieras enligt LEED guld.

LEED står för Leadership in Energy and Environmental Design och är ett internationellt miljöcertifieringssystem som ser till helheten i ett byggprojekt för att det ska bli så miljöriktigt som möjligt. För knappt ett år sedan flyttade Vattenfall in i den första LEED guld-certifierade anläggningen i Sverige. Den ligger i Jordbro företagspark och är byggd av Haningeföretaget Turbinen Fastigheter på uppdrag av Vattenfall.

– Vi byggde det ihop med Skanska eftersom det var ett så pass stort projekt, säger Mikael Engström, vd på Turbinen.

LEED fokuserar på ett antal nyckelområden. Det handlar om att markvalet ska ha låg inverkan på ekosystem och vattenvägar, att energiförbrukningen är låg, att byggmaterialet är hållbart producerat och transporterat, och att man lämnar minimalt med spillmaterial.

Alla miljöinsatser summeras enligt ett poängsystem. Byggnaden i Jordbro blev guldcertifierad som är näst bäst i nivåskalan.

– I Jordbro har vi bland annat installerat snålspolande kranar för att minska vattenförbrukningen. Vi har satsat på ett bra inomhusklimat genom att öka ventilationen och välja mer miljövänliga material. På parkeringen finns också möjlighet att ladda elbilar, säger Mikael Engström.

I LEED-systemet premieras också innovation. Det tre tusen kvadratmeter stora taket i Jordbro har till exempel en speciell papp belagd med katalysatorer som med hjälp av solens ultravioletta strålning bryter ner luftföreningar i området.

– Att bygga miljövänligt är inte alltid billigast, men med lägre driftskostnader lönar det sig i längden. Det ställs högre krav på miljömedvetenhet när det gäller byggnationer i dag. Om vi ska vara kvar på den här jorden måste vi ta ansvar för det vi gör.