Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vattenledning ett steg mot ”idealsamhället”

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

1927 var året då köpingen Nynäshamn fick sitt första kommunala vatten. I NP kunde man läsa att detta var ett första steg mot ”idealsamhället”.

Från att nästan varje fastighet tidigare varit hänvisade till egen brunn kunde man i januari inviga den första delen av ett nytt kommunalt dricksvattennät.

Vattnet hämtades från Berga vid Älgviken och med elektriskt drivna pumpar trycktes vattnet upp till en reservoar på toppen av Vaktberget, från början avsedd för Telegrafverkstäderna.

För att finansiera vattenledningarna behövdes någon form av taxa. Man gjorde då en schablonavgift som utgick från att minst två personer bodde i samma lägenhet, och att var och en gjorde av med 18 kubikmeter vatten per år. Priset sattes till 50 öre per kubikmeter.

För kök tillkom 10 kronor per år, och 2 kronor för varje rum. Det blev en årskostnad på 30 kronor, oavsett hur många som bodde i exemplets 1 rum och kök.

En följetong i NP blev hur man skulle hantera Torövägen. En vägsamfällighet skulle bildas, men vägen var i så dåligt skick att bönderna efter vägen, som skulle ha skött underhållet, fick lov att reparera den innan det kunde bli någon samfällighet.

I Göteborg rullar den första serietillverkade Volvon ut ur fabriken. Fem bilar om dagen klarade man av att tillverka, på en förlaga av löpande bandet.

Fler nyheter från 1927

Kyrkans Vänner och Sällskapet för främjande av kyrklig själavård hade nu fått ihop 100 000 kronor för det tilltänkta kyrkobygget i Nynäshamn.

I Motala fanns nu Europas starkaste radiosändare, som gjorde att man i södra och mellersta Sverige kunde höra på rundradion.

En ny skolreform öppnade landets läroverk även för flickor.

Ute i världen var det två händelser som vi i dag skulle kalla snackisar. Charles Lindbergs atlantflygning och den allra första ljudfilmen, Jazzsångaren, med Al Jolson.