Annons
Vidare till nynashamnsposten.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vattentornet slog Heimdal i höjd

 
NP 90 år
Visa alla artiklar

1,6 miljoner liter vatten ryms i vattentornet som byggdes år 1953.

Det skulle bli högre än Nynäshamns högsta hus i Heimdalsområdet: vattentornet. Högt där uppe på betongen, 71,5 meter över havet, sprang arbetarna under främst den första halvan av 1953. Det var bara inhemsk arbetskraft som jobbade med tornet, skriver NP.

Vattentornet skulle säkra vattenförsörjningen för många år framöver. Det byggdes vid torpet Gröndal som då ännu fanns kvar. Tornet skulle rymma 1,6 miljoner liter vatten och kunna försörja 18 000 människor.

Men när NP skriver om invigningen den 4 augusti, är det dock med en surmulen ton. ”Kaffe, tårta och utsikt för stadens tyranner” lyder nedryckaren. Det var nämligen bara ”högdjuren” som bjöds på tårta med vattentornet i miniatyr högt där uppe. Inga av arbetarna fick vara med, skriver tidningen.

Invånarna i det blomstrande Stora Vika hade under de här åren riktigt kul. Det framgår av de många bilder från 1950-talet som finns i Nynäshamns bildarkiv. Under midsommarfirandet 1953 spelade till exempel handbollslaget ”Las Ragatas del Spiso” en match mot ”Vikas slocknade stjärnor” (se ovan).

1953 löstes ett vattenförsörjningsproblem även i Vika. En ny vattenledning drogs från täkten vid Starkenstorp (Sjögärde) till det nya bostadsområdet i Marsta, efter att Skånska cement AB hade köpt marken (NP 24/3).

I en annons i NP den 13 mars avslöjas en annan stor nyhet: ”Strumpautomaten har kommit till Nynäshamn”. Den stod vid ingången till Axel Ericsons klädbutik på Nynäsvägen och försörjde Nynäsdamer med strumpor dygnet runt.

Fler nyheter från 1953

Gamla Kullstagatan försvann när kvarteret Kullsta fick nya HSB-hus.

Försvarsministern lade fram ett förslag om att flytta Stockholms örlogsbas till södra skärgården och bygga ett örlogsvarv på Muskö.

Planeringen av området Estö påbörjades och nya gator namnges, som Valthornsvägen, Odins väg, Sands backar och Toppstigen.

Rådhusplatsen döptes om till Stadshusplatsen och Jacobstorg döptes om till Kullstaplan.